"Kontroverzno mesto - Barozo nesmotreno"

Bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo nije prekršio etički kodeks Evropske unije, saopštio je Etički komitet Evropske Komisije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

18:55

Foto: Thinkstock

Međutim, kako su naveli, delovao je nesmotreno kada je, posle napuštanja te funkcije, odlučio da preuzme kontroverzno mesto u američkoj investicionoj banci "Goldman Saks",

"Na osnovu dobijenih podataka zaključeno je da nema dovoljno elemenata da se ustanovi bilo kakvo kršenje obaveze integriteta i diskrecije u angažmanu Baroza kod 'Goldmana Saksa'", navodi se u današnjem saopštenju ad hoc Komiteta, a prenosi agencija Frans pres.

Barozo, međutim, nije "pokazao razboritost prilikom procene koja bi mogla da se očekuje od nekoga ko je imao tako visok položaj toliko godina", navodi se u saopštenju tog panela.

"Sada ćemo pomnije razmotriti presudu panela pre donošenja odluke o dodatnim odgovarajućim koracima", izjavio je portparol Evropske komisije.

Vest da se Barozo zaposlio u "Goldman Saksu" je razgnevila Evropsku uniju, a neki članovi Evropskog parlamenta pozvali su na sankcije protiv njega zbog "ponašanja bez integriteta i diskrecije", objavio je u julu list "Politiko" u svom evropskom izdanju.

Barozo, koji je bio premijer Portugalije od 2002. do 2004. i predsednik EK od 2004. do 2014, početkom jula je imenovan za predsednika i višeg savetnika nadležnog za pitanje Bregzita u međunarodnom ogranku američkog investicionog bankarskog giganta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: