"Ništa od TTIP ove godine, i to svi dobro znaju"

Biće nemoguće da EU i SAD završe pregovore o trgovinskom sporazumu do kraja 2016. godine, izjavio je francuski ministar za trgovinu Matijas Fekl.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2016.

12:50

(Foto: Getty images)

"Mislim da je postizanje sporazuma u 2016. godini nemoguće i da svi to znaju, čak i oni koji tvrde suprotno. Čekamo na toliko ozbiljnih ponuda SAD da apsolutno nema šanse da se to realizuje pre kraja mandata administracije američkog predsednika Baraka Obame", navodi se u saopštenju Fekla, a prenosi agencija Frans pres.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je prošle nedelje saopštila da sve članice EU podržavaju proces kreiranja najveće svetske zone slobodne trgovine i investicija, u okviru takozvanog sporazuma o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP).

Ipak, samo nekoliko dana pre toga, francuski premijer Manuel Vals je rekao da je pomenuti sporazum suočen sa rastućim kritikama u Evropi, naročito u Francuskoj i Nemačkoj, i da mnogi tvrde da je loš po evropsku ekonomiju.

Kritičari u Evropi posebno strahuju zbog potencijalnih negativnih efekata tog sporazuma po sektor poljoprivrede i životne sredine, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: