Profit Folksvagena smanjen 82 odsto

Najveći evropski proizvođač automobila, nemački Folksvagen (VW), je objavio pad profita od 82 odsto u devet meseci ove godine zbog smanjenih isporuka.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

08:54

Default images

Profit je pao na 655 miliona evra, sa 3,7 milijardi evra u istom lanjskom periodu. Ukupna prodaja koncerna VW smanjena je u tom periodu 9,7 odsto, na 77,2 milijarde evra.

Kompanija je povećala prognozu prodaje vozila za 2009. godinu, zahvaljujući vladinom programu za podsticanje tražnje i rastu na kineskom tržistu u prethodna četiri meseca.

Prodaja automobila, sportsko-terenskih vozila i kombija povećan je u septembru za 12 odsto. VW sada očekuje da će prodaja približno dostići podatke iz 2008. godine, kada je isporučeno rekordnih 6,23 miliona automobila i kamiona. U avgustu je prognozirano da će isporuke pasti pet procenata.

Prodaja Folksvagena i njegovih filijala u Kini je za devet meseci ove godine porasla za 37 odsto zahvaljujući stimulativnim merama vlade u Pekingu, dok je prodaja robnih marki "golf" i "polo" prošlog meseca porasla 23 odsto.

Filijala Audi smanjila je prodaju za devet meseci za 7,5 procenata, ali je taj pad nadoknađen dobitkom na kineskom tržištu, gde su isporuke porasle 20 odsto.

Predsednik uprave VW Martin Vinterkorn je početkom oktobra izjavio da će 2010. "biti vrlo teška godina" i predvideo da se globalno auto-tržište neće vratiti na predrecesioni nivo pre 2013. godine.

Šef prodaje Dajmlerove filijale Marcedes-Benc Joakim Šmit smatra da će nemačko tržište automobila, najveće u Evropi, iduće godine pasti na oko 2,7 miliona vozila, sa procenjenih 3,7 miliona komada u 2009. godini.

Za Porše 3,9 milijardi evra

Kompanija je postigla dogovor o preuzimanju Poršeovih automobilskih operacija, a cilj VW-a je da do kraja ove godine kupi 49,9 procenata akcija u Poršeovim poslovima izrade automobila za 3,9 milijardi evra, što je nešto više nego što je dogovoreno u avgustu, kada su dve kompanije izašle sa planovima udruživanja.

Dogovor sa Poršeom postignut je pošto je dug te kompanije, čuvene po izradi sportskog modela "porše 911", utrostručen na više od deset milijardi evra posle propalog pokušaja kompanije da preuzme VW.

Inače, Porše još drži 53 odsto akcija Folksvagena. Dve nemačke kompanije u avgustu su postigle dogovor o detaljima spajanja do 2011. godine. Folksvagen je prvobitno nameravao da kupi udeo od 42 odsto u Poršeu do kraja ove godine, za oko 3,3 milijarde evra. Porše će, pošto se čitava transakcija okonča, postati deseta automobilska marka koja posluje u sastavu VW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: