Srbija

Petak, 04.02.2022.

16:35

Vučić u Kini: "Razgovarali smo o važnom zajedničkom projektu, fabrici vakcina"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu iz daleke Kine, ukazujući na značaj saradnje sa tom zemljom.

Izvor: B92.net

Vučić u Kini:
Foto: Instagram/buducnossrbijeav

Predsednik Srbije, koji se nalazi u poseti Pekingu, gde je prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara, pred sutrašnji susret sa kineskim predsednikom Si Ðinpigom rekao je da je za 152 puta uvećan srpski izvoz u Kinu.

"Sa dragim prijateljem Šeikom Mohamedom Bin Zajedom na otvaranju #WinterOlympic razgovarao sam o ekonomskoj saradnji Srbije i UAE, kao i zajedničkom, važnom projektu, fabrici vakcina, koju uz pomoć zemlje domaćina, Kine, u martu treba da otvorimo u Beogradu", napisao je Vučić na svom instagram profilu buducnostsrbijeav.

Igre je zvanično otvorio kineski predsednik Si Ðinping, a svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

U obraćanju iz Kine Vučić je istakao značaj važnih susreta koje je imao u Pekingu.

"Imao sam priliku da razgovaram sa Anžejom Dudom, poljskim poredsednikom, Mohamedom bin Zajedom, vladarom UAE, i sa princom Balvertom od Monaka, uskoro ću tamo ići u posetu", rekao je Vučić.

"Za mnoge je iznenađenje to, ali u 2021. smo imali blizu dve milijarde evra trgovinske razmene sa Poljskom što je neverovatno. Mađarska, Rumunija, Bugarska i Poljaska nam postaju važnije od svih u regionu", istakao je predsednik Srbije.

Kako je naveo, sa šeikom Mohamedom bin Zajedom razgovarao je o Beogradu na vodi. "Nadam se da ćemo uskoro otvoriti fabriku vakcina na teritorije Opštine Zemun", kazao je Vučić.

"Sutra ćemo posle Putina, mi prvi koji ćemo imati bilateralni susret sa Sijem", najavio je, i istakao činjenicu da je Kina već danas 2. trgovinski partner Srbije.

"Dugio je bila Italija prva, pa Nemačka, BiH, Rusija, a danas je Nemačka prva sa 7,6-7 milijardi dolara razmene, pa sa 5,3 milijardi Kina, pa Italija i Rusija. BiH je sada daleko iza ove grupe zemalja koju sam pominjao", dodao je Vučić.

"Čak 22 puta smo uvećali izvoz u Kinu, i dalje imamo očekivano deficit tu. Mnogo nam u tome pomaže Ziđin, najveći izvoznik u Srbiji", naglasio je.

Prema njegovim rečima, ono što je važno je da su oni i veliki uvoznici iz Kine ali i najveći izvoznici.

"Naravno znači nam i Železara u Smederevu. Očekujemo dalji rast naše saradnje. Kina ima 41.000 kilometara brze pruge, strahovitom brzinom idu napred, sarađujemo sa njima na svim oblastima - veštačka inteligencija, robotika, ali i automobilska industrija. Sve to srbiji donosi mnogo", naveo je predsednik Srbije u obraćanju iz Pekinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: