Biz - B92.net

Vlahović: Privatizacija bila dobra

Beograd -- Bivši ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže da se ne oseća nelagodno zbog neuspeleih privatizacije iz vremena kada je on bio ministar.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Vlahović koji je bio ministar za privredu i privatizaciju od 2001. do 2004., sada aktuelni funkcioner Demokratske stranke tvrdi i da je zabluda da je privatizacija upropastila preduzeća.

On je naveo da je za loše privatizacije samo delimičan razlog to što su se pojavili nesolidni kupci koji su hteli da se obogate prodajom imovine kupljenih preduzeća, ali je pitanje koliko je takvih primera zaista bilo.

"Privatizacija je jedini vidljivi proces reformi u Srbiji, ali ne i razlog 'posrnuća' mnogih preduzeća", kazao je Vlahović i dodao da je i svetska ekonomska kriza uzrok teškoća u privatnom sektoru.

Vlahović je na Ekonomskom forumu na Mokroj Gori rekao da je normalno da su radnici u privatnom sektoru nezadovoljni jer je sav teret krize pao na taj sektor. Kako je naveo od 2008. je 200.000 radnika otpušteno u privatnom sektoru, dok je se broj zaposlenih u državnom sektoru povećao za 6.000.

"Na kratak rok privatizacija utiče na smanjenja broja zaposlenih jer sva društvena preduzeća imaju višak zaposlenih", ocenio je on.

Vlahović je kao netačne ocenio i tvrdnje da privatizacija otvara radna mesta, jer je cilj da se što veći deo zatečenih preduzeća postavi na zdrave ekonomske osnove, a povećanje zaposlenosti može se očekivati tek dugoročno.

Vlahović je, na 'Letnjem Vivaldi forumu" u Mokroj Gori, istakao da kontrola privatizacije ne treba da bude glavna tema kada je u pitanju razvoj privatnog sektora.

On je naveo i da je zabluda da Agencija za privatizaciju kontroliše zakonitost tog procesa jer ona kontroliše ispunjenje ugovornog odnosa posle privatizacije u slučaju socijalnog i investicionog programa.

Ministar za privredu i privatizaciju od 2004. do 2007. godine Predrag Bubalo ocenio je da je greška koja je napravljena u procesu privatizacije što se pri tome nije više insistiralo na obaveznim investicijama.

On je naveo da se, u slučajevima privatizacija gde postoji nezadovoljstvo radnika, treba uvek zapitati u kakvom su stanju ta preduzeća bila neposredno pre privatizacije, a ne istorijski gledano.

"Mnogi uporedjuju današnji status privatizovanih preduzeća sa statusom kakav su imala osamdesetim godinama što nije uporedivo ", kazao je Bubalo.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković naglasio je da je proces privatizacije inicirao reforme u privredi, ali je problem bio u tome što ga institucije nisu u tome pratile.

On je napomenuo da je u prvoj fazi privatizacije, kada su prodavana najkvalitetnija preduzeća, veliki priliv novca bio "ozbiljan socijalni anestetik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.