Vesti -

Toplane monopolisti - centralno postalo luksuz

Niš -- Centar za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša upozorava da je opstanak sistema daljinskog grejanja doveden u pitanje jer je "postalo najskuplji vid grejanja".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U pismu upućenom Vladi Srbije, zaštitniku građana i povereniku za zaštitu ravnopravnosti navodi se da toplane u Srbiji sve svoje probleme rešavaju povećanjem cene svojih usluga, ne dozvoljavajući pritom građanima da raskinu ugovor o grejanju.

"Da bi ojačale svoj monopolski položaj, toplane su se udružile u Udruženje toplana Srbije, koje zapravo predstavlja kartel, jer se tu dogovaraju cene, metodologije obračuna cena, kao i zakonodavstvo u oblasti komunalnih usluga", navodi se u pismu koje je potpisao predsednik "Foruma" Jovan Jovanović.

Oni su podsetili da je Udruženje toplana Srbije učestvovalo u donošenju Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajenjeg kupca toplotnom energijom, dok tu mogućnost nisu imala udruženja potrošača.

"Primena metodologije, koju su radili sami monopolisti, ima za posledicu da se u fiksnim troškovima grejanja nalaze i troškovi koji su neprihvatljivo visoki, a ima i onih koji su potpuno neprihvatljivi", navode u "Forumu".

Oni kao prevelike i neprihvatljive troškove navode troškove zarada i jubilarnih nagrada zaposlenih u toplanama i nenaplaćena potraživanja.

"Ovakvim odnosom prema korisnicma daljinskog grejanja doveden je u pitanje i sam opstanak sistema daljinskog grejanja u Srbiji, jer umesto da bude najjeftiniji vid grejanja, ono je postalo najskuplji vid grejanja, zbog čega sve veći broj korisnika podnosi zahtev za raskid ugovora", ocenjuju u "Forumu".

U ovom udruženju navode da Udruženje toplana Srbije umesto kartelskog dogovaranja o cenama treba da se bavi racionalizacijom troškova poslovanja i smanjenjem cena grejanja, kako bi se stvorili uslovi za povećanje broja korisnika.

"Daljinsko grejanje ne sme da bude privilegija bogatih već mogućnost za sve građane Srbije", poručuju iz "Foruma".

Za obezbeđenje održivosti sistema daljinskog grejana u Srbiji, dodaju u "Forumu", potrebno je da zajedno pregovaraju predstavnici Vlade Srbije, Udruženja toplana i Udruženja potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.