Srpsko naoružanje na najvećem evropskom sajmu: Inostrane premijere drona samoubice i rakete

Evropski sajam naoružanja i vojne opreme Eurosatori otvoren je danas u predgrađu Pariza i trajaće do petka.

Srbija

Izvor: TangoSix, Petar Vojinoviæ

Ponedeljak, 13.06.2022.

14:10

Srpsko naoružanje na najvećem evropskom sajmu: Inostrane premijere drona samoubice i rakete
Ilustracija: Ministarstvo odbrane

Manifestacija se, kao globalno najveća, ponovo vraća na agendu vojne industrije nakon pauze uslovljene pandemijom.

Ove godine Srbiju tradicionalno predstavlja državna kompanija Jugoimport SDPR, ali po prvi put i privatna kompanija PR-DC koja takođe ima svoj štand, piše portal Tangosiks.

Kako je saopštilo srpsko ministarstvo odbrane, na sajmu će biti prisutan ministar odbrane Nebojša Stefanović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković. Kako je istaknuto, delegacija Srbije obići će i „proizvodne lokacije kompanije Daso razmeštene u Parizu“.

Od najinteresantnijih artikala koje je Jugoimport predstavio tu je svakako koncept drona samobice „gavran“. Na Eurosatoriju je prikazana verzija „gavrana“ sa SUS motorom koja je premijerno već prikazana na vojnom događaju „Štit 2022“ na Batajnici početkom maja.

Pored Gavrana inostranoj javnosti prvi put je prikazana i nova domaća višenamenska protivoklopna raketa NOVA čija je moguća primena na štandu prikazana na snimku upotrebe sa borbenog oklopnog vozila Miloš M-16 koji za tu svrhu ima lanser sa četiri kontejnera. Na poslednjem Partneru videli smo da postoji mogućnost instalacije lansera ovog sredstava i na Lazar III P.

Privatna kompanija PR-DC ponovo izlaže na sajmovima naoružanja što je čini najaktivnijom domaćom vazduhoplovnom kompanijom kada je promocija sopstvenih proizvoda i usluga u pitanju. PR-DC je tako izlagao na poslednjem Partneru, bliskoistočnom sajmu UMEX, Sajmu nauke i tehnike u Beogradu kao i na sajmu naoružanja i vojne opreme u Bugarskoj pre dve nedelje. Kompanija je na Eurosatoriju prikazala kompletnu gamu svojih bespilotnih letelica kojom dominira najveća IKA-50, premijerno prikazana na vojnom događaju „Štit 2022“, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: