Vesti -

Setva ne može da čeka Pravilnik

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede danas je saopštilo da ne postoji nikakva smetnja da poljoprivrednici kupuju regresirano gorivo i pre objavljivanja Pravilnika.

Izvor: Beta
Podeli

Pravilnik bi trebalo da definiše uslove, način i obrasce zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo.

Kako se navodi, taj pravilnik definiše da kao dokaz za kupljeno gorivo, registrovana poljoprivredna gazdinstva prilažu račune od 1. januara 2014. do kasne jeseni, pa ne postoji smetnja da se na bilo kojoj pumpi u Srbiji prodaja naftnih derivata poljoprivrednicima vezuje za rok njegovog objavljivanja.

U saopštenju se dodaje da je registrovanim poljoprivrednicima omogućeno da evro dizel i gasno ulje 01 kupuju na svim benzinskim pumpama u Srbiji, donetom Odlukom o pravu na tu kupovinu.

Ranije je saopšteno da će uslovi pod kojima će poljoprivrednici moći da ostvaruju pravo na kupovinu regresiranog goriva biti regulisani Pravilnikom o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo, a koji će stupiti na snagu nakon završene obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Svako registrovano gazdinstvo dobiće 3.000 dinara po hektaru za kupovinu dizel goriva i 3.000 dinara za kupovinu mineralnog đubriva, a kako je navelo Ministarstvo poljoprivrede, za ostvarivanje tih prava poljoprivrednici će biti u obavezi da prikažu fiskalne račune izdate u periodu od 1. januara 2014. do kasne jeseni.

Kompanija NIS je ranije saopštila da je spremna za početak prodaje gasnog ulja 01, ali da čeka da Ministarstvo poljoprivrede donese sve propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.