Vesti -

Šabić: Smanjuju nam budžet, planiraju otkaze

Beograd -- Projekcije budžeta za 2016. pokazuju nameru da se rad institucije poverenika za informacije od javnog značaja bitno oteža i na duži rok onemogući, kaže Šabić.

Izvor: Beta
Podeli

"Planirani fond za plate zaposlenih u službi poverenika je za skoro 30 odsto manji u odnosu na 2015. godinu", navodi se u izjavi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

Navedeno je da su saradnici poverenika od Ministarstva finansija dobili objašnjenje da je limit sredstava potrebnih za rad te institucije odredilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Ne ulazeći u raspravu o pravu jednog ili drugog ministarstva, da bez ikakvih konsultacija sa poverenikom ovako radikalno pogoršava uslove za rad jedne nezavisne institucije, jedna stvar je očigledna - sredstva koja se planiraju nisu dovoljna ni za plate već postojećeg broja zaposlenih u službi poverenika, što znači da kreatori budžeta planiraju otpuštanja u toj službi", istakao je Šabić.

On je podsetio da kancelarija poverenika zapošljava 59 odsto manje ljudi nego što je planirano, a da je suočena s ogromnim, stalno rastućim brojem zahteva za zaštitu prava.

"Takva koncepcija kreatora budžeta u totalnoj je suprotnosti sa nizom strateških dokumenata Vlade i Skupštine koji predviđaju jačanje kadrovskih kapaciteta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", ukazao je Šabić i dodao da je očigledno da iza umanjenog budžeta za rad te službe "stoje najblaže rečeno neprincipijelni motivi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.