Rokovi za most opet probijeni: Bićemo nemilosrdni

Izgradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu, preko kojeg će prelaziti međunarodni železnički saobraćaj, ponovo kasni.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.08.2017.

16:09

Rokovi za most opet probijeni: Bićemo nemilosrdni
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Most, u koji je Evropska unija uložila je 30 miliona evra, dodatnih četiri za pristupne saobraćajnice, a Grad Novi Sad još četiri miliona, nije poznato kada će biti gotov.

Najnoviji rok novembar 2017. pomeren je na proleće 2018.

Kada će Novosađani dočekati Žeželjev most?

Prethodna vlast, republička i pokrajinska, obećavala je novembar 2013, pa 14. i tako redom. Nova je obećala ponovo novembar, 2017. a resorna ministarka saopštila da su, konačno, sve probleme na ovom projektu otklonili.

“Zato danas ja mogu slobodno da stojim ovako i da kažem – znate, u avgustu mesecu nadam se da ćemo peške moći da pređemo ovaj most”, izjavila je tada ministarka građevinarstva, saobraćaja I infrastructure Zorana Mihajlović.

Avgust smo dočekali, ali ne i to da šetamo preko novog Žeželjevog mosta. Radove na njegovoj izgradnji možemo da posmatramo šetajući preko privremenog drumsko-železničkog mosta.

Privremeni most privremeno tu stoji od ‘99. Rok za njegovo uklanjanje uvek je povezivan sa rokom za izgradnju novog, Žeželjevog mosta. Kako se menjala vlast, menjana su i obećanja o rokovima za završetak Žeželja. Najnovije dato je pre dva meseca.

“I da ćemo železnički saobraćaj, naglašavam železnički saobraćaj, sasvim izvesno već preko Žeželjevog mosta imati krajem novembra meseca”, rekao je predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović.

I taj rok sada je neizvestan. U potpunoj funkciji, izjavio je nedavno Igor Mirović, most sigurno neće biti gotov pre proleća 2018. Građani ne veruju ni u taj rok.

“Pa će na proleće biti do jeseni i tako. Ja kažem dve godine još”, kaže jedan od građana.

Da će biti ranije verovali su i u pokrajinskoj vladi, gde su, takođe, nezadovoljni zbog ponovnog kašnjenja. Za to je, kažu, odgovoran izvođač, španska kompanija Azvi.

Premijerka priznaje da izgradnja puteva u Srbiji i dalje kasni, ali, kaže, mnogo manje. Zato Vlada kontroliše rad izvođača.

“I, bićemo potpuno profesionalni, i rekla bih nekad i nemilosrdni prema kompanijama koje su angažovane da rade, a ne rade dovoljno dobro svoj posao“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka podseća da Vlada troši novac na infrastrukturne projekte, a da taj novac mora što pre da donese rezultate. Da se ne bi desilo da, umesto toga, dobiju gubitke, najavljuje hitne konsultacije sa resornom ministarkom i članovima Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

22 h

Podeli: