Vesti -

Putovanje voza skraćeno za 6,5 sati

Beograd -- "Železnice Srbije“ su od 28. aprila do danas kroz Srbiju prevezle tri kontejnerska voza sa robom ukupne bruto težine 2.550 tona, iz grčke luke Pirej ka Češkoj.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako navode iz “Železnica“, ostvarene su rekordne uštede u vremenu transporta kontejnerskih vozova kroz našu zemlju, koje je sada svedeno na samo 13 sati.

U tri kontejnerska voza bilo je ukupno 105 kontejnera, kojima je prevezeno oko hiljadu tona robe, navedeno je u saopstenju "Železnica Srbije".

Zahvaljujući maksimalnom zalaganju zaposlenih u "Železnicama Srbije“ i odličnoj saradnji sa Upravom carina Republike Srbije, vreme transporta kroz našu zemlju i postupak carinskih formalnosti svedeno na samo 13 sati.

Na taj način “Železnice Srbije“ skratile su vreme putovanja ove teretne železničke kompozicije između Preševa i Subotice za punih 6,5 sati u odnosu na predviđeni red vožnje i čitavih devet sati u odnosu na prosečno putovanje teretnih vozova na ovoj relaciji.

Srpske železnice dokazale su na taj način da izuzetno efikasno i kvalitetno mogu da organizuju saobraćaj kontejnerskih vozova kroz našu zemlju, u mnogo kraćem roku nego što su do sada putovale ovakve kompozicije.

Davanje apsolutnog prioriteta kontejnerskim vozovima prilikom prolaska kroz Srbiju uz minimalno zadržavanje na graničnim prelazima zbog pojednostavljenih graničnih i carinskih procedura, još jednom dokazuje spremnost srpskih železnica da odgovore na potrebe organizatora prevoza iz luke Pirej.

Reč je o teretnom vozu iz Pireja, koji preko Makedonije, Srbije i Mađarske saobraća za Češku, a u čijoj organizaciji saobraćaja učestvuju i “Železnice Srbije".

Saobraćaj ovog voza dogovorio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović sa generalnim direktorom Grčkih železnica, a kontejnerska kompozicija prevozi robu za potrebe kineske kompanije KOSKO (Kineska okeanska transportna kompanija), koja je u grčku luku uložila oko 750 miliona dolara, kako bi ona postala glavna luka južne Evrope.

Naredni kontejnerski voz, četvrti po redu, između Luke Pirej i Češke prolazi kroz Srbiju već sutra uveče.

U toku pregovora sa organizatorima prevoza iz Pireja ostavljena je mogućnost da se u skladu sa povećanjem obima transporta, za transport kontejnera angažuju i teretna kola kojima u dovoljnom broju raspolažu “Železnice Srbije“.

Kineska kompanija transportom robe železnicom preko Pirejske luke do severne Evrope štedi nekoliko dana plovidbe brodom i ogromna finansijska sredstva, pa planira izgradnju još jednog pristaništa, čime bi kapacitet luke bio povećan sa sadašnjih četiri na sedam miliona kontejnera godišnje.

Ukoliko u ovom probnom periodu vreme transporta, kvalitet usluge i konkurentnost prevoza budu na visokom nivou, kineska kompanija planira da u narednom periodu na ovoj relaciji dnevno železnicom prevozi pet do šest kontejnerskih vozova, odnosno oko 700.000 tona robe godišnje, navedeno je u saopštenju "Železnica Srbije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.