Pet meseci IT kursa - dovoljno za prvi posao

Jedan od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru okončan je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

11:44

Pet meseci IT kursa - dovoljno za prvi posao
Foto:Thinkstock

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je prekvalifikacija samo jedan korak na putu ka unapređenju IT sektora u Srbiji koji je veliki potencijal.

Taj pilot projekat u aprilu ove godine pokrenuo ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kojim predsedava Brnabić.

Kako je saopštila Vlada Srbije, diplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java, dobilo je 23 polaznika, koje očekuje polaganje testa za međunarodno priznati Orakl Java sertifikat, i prilika da kao junior programeri pohađaju praksu u nekoliko vodećih domaćih IT kompanija.

Brnabić je čestitala je polaznicima kursa i navela da IT sektoru nedostaju ljudi.

"Ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija. Ovaj sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja Srbije", rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala i na činjenicu da uspešnim završetkom obuke, kandidati povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT-ju.

Posle uspešno završenih praksi polaznici će imati dovoljno iskustva da nađu prvi posao na poziciji programera početnika.

Njima će u narednih pet meseci biti dostupan i naučno-istraživački centar Fakulteta organizacionih nauka.

Obuka za junior programere u IT sektoru, u okviru pilot programa, sprovodi se, osim Beograda, i u Novom Sadu i Nišu.

Svi kursevi će biti završeni do kraja avgusta, nakon čega većinu polaznika očekuju prakse.

Kurs Application Programming "Link grupe" u Beogradu pohađa 15 polaznika, a njih deset program za Web Development.

Obuka u "Vojvodina IKT klaster - VOICT" u Novom Sadu, gde je 24 polaznika prošlo kurs iz programskog jezika Java, završen je prošle nedelje.

Za rad u programskom jeziku Java kurs pohađa 12 polaznika u "Klasteru za napredne tehnologije (NiCAT)" u Nišu, dok njih 13 stiče znanje za rad u programskom okruženju .NET.

Školama će biti isplaćeno 30 odsto cene obuka samo ako polaznik bude zaposlen sa minimalnom neto platom od 40.000 dinara u IT-u, bar tri meseca u periodu od devet meseci nakon završetka obuke.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrstan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima.

Najveći broj polaznika ima srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina. Većina polaznika trenutno nije u radnom odnosu, dok je manji broj kandidata koji su zaposleni.

Plan je da se, koliko se pilot projekat pokaže kao uspešan, u glavnoj fazi započne obuka za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: