Vesti -

"Ovde ni Mercedes ne bi preživeo"

Beograd -- Za spasavanje srpske privrede od posledica krize u Evropi treba pod hitno reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu, kaže Toplica Spasojević.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik kompanije ITM Grup kaže i da treba smanjiti obaveznu rezervu banaka da bi mogle da snižavaju kamate i osnovati Razvojnu banku.

"Ključni problemi danas u Srbiji su nedostatak novih kreditnih linija i visoke kamatne stope. Da bismo mogli da aktiviramo sve potencijale koje Srbija ima, i ljudske i prirodne resurse, da bismo mogli da zaposlimo ljude, mi moramo da imamo više novca koji je jeftiniji", objasnio je Spasojević.

Za srpsku privredu je u proteklih godinu - dve dana veoma teško za poslovanje, posebno imajući u vidu ono što se dešava u Evropskoj uniji, u državama koje najviše oblikuju naš spoljnotrgovinski promet i domaći bankarski sektor, podsetio je Spasojević i dodao da je ekonomska kriza zahvatila ne samo Grčku, već i Italiju i Austriju, a radi se o državama koje su naši ključni spoljnotrgovinski partneri.

Prema rečima Spasojevića, privrednici danas u Srbiji ne mogu da dobiju kredit sa kamatom ispod 10 odsto, a zapadnoevropske firme u svojim zemljama dobijaju zajmove sa godišnjojm kamatom od dve do tri odsto.

"Imamo situaciju da je Mercedes prošle godine ostvario 100 milijardi evra prometa, sa šest milijardi evra profita. Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja", predočio je on.

Spasojević smatra da bi trebalo što pre reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu, smanjiti obaveznu rezervu banaka da bi one mogle da snižavaju kamate i osnovati Razvojnu banku.

Predsednik kompanije ITM Grup smatra da bi banke, u većinskom državnom vlasništvu, trebalo odmah da naprave posebne ponude za firme koje imaju izvoznu orijentaciju i imaju nameru da zapošljavaju nove ljude.

"Jer, sa ovakvom stopom nezaposlenih, mi ne možemo daleko da doguramo. Imaćemo uskoro i demonstracije na ulicama i jedno opšte socijalno nezadovoljstvo. Da bismo to predupredili, mi moramo da aktiviramo potencijale koje Srbija ima. Oni su možda najvidljiviji u energetici, poljoprivredi, reindustrijalizaciji i, pre svega, u robi namenjenoj za izvoz", poručio je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.