Vesti -

Najavljen prinudni otkup preostalih akcija bivšeg giganta Zmaja

Američki većinski vlasnici zemunske fabrike Zmaj doneli su odluku o prinudnom otkupu akcija ostatka udela u tom preduzeću.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/sabthai
Ilustracija: Shutterstock/sabthai

Kompanija Finpro i njena ćerka-firma u Srbiji Figra otkupiće državne akcije i akcije kompanije Agrocoop, objavila je Nova ekonomija.

Finpro i Figra u ovom trenutku imaju 98,7 odsto akcija, dok su Srbija i Agrocoop vlasnici po 0,6 odsto akcijskog kapitala.

Akcije će biti otkupljene po ceni od 10,51 dinara po običnoj akciji, što znači da će država dobiti nešto više od deset miliona dinara prilikom otkupa.

Industrija poljoprivrednih mašina Zmaj privatizovana je 2006. godine, a proizvodnja je ubrzo obustavljena.

Tada je konzorcijum koji su čini D’Arcy&Platt iz Beograda, Finpro iz Delavera, Agrocoop iz Novog Sada i Figra iz Beograda kupio 98,64 odsto vlasništva za nešto više od milion evra, podseća Nova ekonomija, prenosi Biznis.rs.

Kompanija AFI Europe Srbija saopštila je krajem decembra da na prostoru nekadašnje fabrike Zmaj gradi poslovni kompleks AFI City Zmaj.

"Izgradnja prve faze, koja obuhvata dve zgrade ukupne površine 30.000 kvadratnih metara, se privodi kraju i prvi zakupci se očekuju već na proleće 2023. godine", istakli su tada u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.