Biz - B92.net

Hombah: Ispunićemo Dinkićevu želju

Esen -- Direktor medijske grupe VAC Bodo Hombah kaže da će ovaj koncern "sa zadovoljstvom ispuniti želju gospodina Dinkića" da, kao investitor, napusti Srbiju.

Izvor: FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

"To bi išlo mnogo brže, ukoliko bi srpskom tajkunu, čije ime, u skladu sa ugovorom, ne smem da navedem, naložio da nam vrati naš novac za kupovinu akcija Novosti", naglasio je Hombah u saopštenju medijske grupe VAC.

"Tada ne bismo morali da firme, kod kojih se akcije nalaze u skladu sa zakonima i potpisanim ugovorima, registrujemo na nas", objasnio je Hombah.

U ovoj situaciji to ipak moramo da uradimo, dodao je Hombah, ako želimo da zaštitimo našu imovinu. "To ipak ništa ne menja u našoj nameri za povlačenjem. Prilikom povlačenja naravno da želimo da prodamo imovinu", rekao je Hombah.

"U sigurnost investitora ubraja se i njegova mogućnost da to uradi. Odlučili smo da odemo, ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju", zaključio je Hombah.

VAC: Bekova firma legalno preuzeta

Lange je naveo da je VAC dva puta pokušao da obezbedi pomenutu dozvolu od Antimonopolske komisije Srbije, prvi put zahtevom iz januara 2009. i novim, drugim zahtevom iz januara 2010. godine. Kako se Antimonopolska komisija nije oglasila ni nakon prvog, a ni nakon drugog zahteva, uprava VAC-a primenila je pravilo Evropske antimonopolske komisije koje važi i za Srbiju, objasnio je Lange. Pomenutim pravilom je, prema njegovim rečima, regulisano da Antimonopolska komisija ima četiri meseca roka da odgovori na odredjeni zahtev. Ukoliko u datom roku ne dostavi službeni pisani odgovor, zahtev se posle četiri meseca tretira kao da je odobren.

Član uprave nemačke medijske grupa VAC Peter Lange je demantovao izjavu pravnih zastupnika firme Ardos iz Salcburga, koja se nalazi u vlasništvu Milana Beka, da je VAC na prevaru i bez dokumentacije, preuzeo tu firmu koja poseduje 24,89 odsto akcija u "Večernjim Novostima" i ponovio da će se ta kompanija povući iz Srbije.

On je ujedno najavio da će i te akcije biti prodate prilikom povlačenja iz Srbije. VAC je te akcije za veću svotu novca kupio još pre više od dve godine, a jedini razlog što je preuzimanje odloženo je što se čekalo na dozvolu srpske Antimonopolske komisije, poručio je Lange koji je nadležan za sve poslove VAC-a sa Srbijom.

Lange je najavio da će VAC uskoro da preuzme i druge dve firme koje su u posedu Milana Beka, firme Trimaks i Karamat, koje, takođe, imaju akcije u Novostima, jer su i te akcije davno kupljene, tako da će VAC na kraju dobiti svojih 62,4 odsto akcija. S obzirom na to da je VAC prošle sedmice i službeno najavio povlačenje iz Srbije, Politika, novosadski Dnevnik i akcije u Novostima biće date na prodaju, potvrdio je Lange.

Prema njegovim rečima, to je "normalan proces" u kome kompanija želi da zaštiti svoja prava i deo "najavljene strategije o povlačenju iz Srbije".

Izjave pravnih zastupnika firme Ardos netačne su i nemaju nikakvog osnova, istakao je Lange. "Prenos dokumenata za preuzimanje 'Ardosa', koji smo tek sada realizovali, bio je spreman i predviđen još u 2008. godini. Jedini razlog što smo tada odložili preuzimanje 'Ardosa' bio je taj što smo morali da sačekamo dozvolu za investiranje u 'Večernje Novosti' od srpske Antimonopolske komisije", rekao je on.

Kacin: Povlačenje VAC-a nije dobra vest

Najavljeno povlačenje VAC Medija Grupe iz Srbije nije dobra vest ni za slobodu medija u Srbiji, ni za privlačenje stranih investicija u Srbiju, izjavio je potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

"Kada jedan od najvećih medijskih koncerna, koji je učestvovao u poslednjih 65 godina u izgradnji veoma uspešne demokratije i prosperitetne države, kakva je Nemačka, odluči da napusti jednu zemlju u tranziciji sa ambicijama da postane članica EU, onda je to motiv za ozbiljno razmišljanje o pravcu u kojem se kreće ta država", istakao je Kacin.

On je kazao da ukoliko jedna velika strana medijska kuća kao što je VAC, koja je prisutna u svim zemljama centralne i jugoistočne Evrope, gde je odigrala ključnu ulogu u uspostavljanju pluralističke medijske scene tokom godina tranzicije, ne vidi budućnost u Srbiji sa njenom ekonomijom od osam miliona ljudi, "to je ozbiljan signal koji dovodi u pitanje način na koji se primenjuje vladavina prava u ovoj zemlji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.