Er Srbija uzima još jedan erbas A330; Od oktobra leti za Kinu, od proleća i za Čikago

Er Srbija je donela odluku da proširi svoju širokotrupnu flotu još jednom letelicom tipa erbas A330.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2022.

19:49

Er Srbija uzima još jedan erbas A330; Od oktobra leti za Kinu, od proleća i za Čikago
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

To je za Tango siks potvrdio generalni direktor kompanije Jirži Marek.

Od oktobra kompanija počinje da leti za Kinu i od sledećeg proleća za Čikago uz dodatno iznajmljivanje još jednog erbasa A320.

"Trenutno su u toku pregovori i proces nabavke u vezi sa iznajmljivanjem novog aviona. Planirano je da avion dođe u Srbiju u oktobru ove godine, kao i da uđe u saobraćaj nedugo posle toga, po završetku standardne procedure koja postoji prilikom ulaska bilo koje nove letelice u flotu", rekao je on.

Novi erbas A330 bio bi od velike pomoći u daljoj ekspanziji i povećanju obima saobraćaja u mreži destinacija Er Srbije. Taj avion bio bi korišćen za uspostavljanje saobraćaja do NR Kine, u zavisnosti od dobijanja svih neophodnih dozvola, ali bi ujedno poslužio i za letove do značajnijih evropskih destinacija na kojima postoji veća tražnja.

Novi erbas A330 takođe bi zamenio postojeći jedini širokotrupni avion YU-ARB na letovima do Njujorka, u periodu kada YU-ARB bude na redovnom servisu, takozvanoj C proveri. Od proleća 2023. godine, nova letelica bi se koristila za letove do Čikaga, kao i za dugo priželjkivani sedmi nedeljni let do Njujorka preko leta, koji fizički nije bio izvodljiv sa samo jednim širokotrupnim avionom u floti. Er Srbija je planirala pokretanje letova do Čikaga ovog leta i preduzela je korake da se kratkoročno iznajmi avion sa posadom (wet lease) za te potrebe, ali se od toga odustalo zbog nesigurnosti na tržištu, kazao je Marek.

Direktor Er Srbije takođe je potvrdio da postoji plan da novi A330 takođe bude ukrašen u skladu sa izgledom aviona YU-ARB "Nikola Tesla":

"Novi avion će krasiti lik poznate ličnosti, koja je proslavila Srbiju i srpski narod."

Marek je takođe kazao da Er Srbija iznajmljuje još jedan Erbasov avion A320.

"Kada je reč o iznajmljivanju novog aviona erbas A320, tačno je da je Er Srbija pokrenula i taj proces. To pojačanje zavisiće od stanja na tržištu, ali je sigurno da će se kompanija potruditi da dogovori najbolje moguće uslove za korišćenje pomenutog aviona. Nastavljamo da pojačavamo i našu regionalnu flotu. Kao što je ranije najavljeno, sutra se očekuje dolazak u Beograd trećeg po redu aviona ATR 72-600 i nastavlja se rad na obezbeđivanju još dve letelice tog tipa", zaključio je direktor Er Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: