Detaljna uputstva za test samostalnosti paušalaca

NALED i stručnjaci KPMG održali su "vebinar" i dali detaljna objasnjenja za sprovođenje testa samostalnosti za preduzetnike koji plaćaju paušalni porez.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

14:23

Detaljna uputstva za test samostalnosti paušalaca
Foto: Depositphotos, LukaFunduk

Test samostalnosti je grupa od devet kriterijuma navedenih u zakonu čijom primenom se kroz poresku kontrolu utvrđuje samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, pa ako se utvrdi da postoji nesamostalnost gubi se status paušalca i plaća 20 odsto poreza na bruto iznos i 25,5 odsto doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kako je rečeno, test samostalnosti u primeni je od 1. marta ove godine i negova primena do sada nije odložena usled vanrednog stanja.

Ukoliko sami procene na osnovu kritirijuma i uputstva poreske uprave da je u njihovoj saradnji preduzetnik nesamostalan, nalogodavac i preduzetnik se do 30. aprila mogu dogovoriti i promeniti odnos saradnje odnosno preći na saradnju preko ugovora o radu uz olakšice za novo zapošljavanje.

Tokom vebinara stručnjaci KPMG naglasili su da je teret dokazivanja nesamostalnosti na poreskim inspektorima odnosno poreskoj kontroli i da se ispitivanje kriterijuma ne može ekstenzivno tumačiti i primenjivati u drugoj vrsti postupka.

Poreska kontrola u testu proverava odnos preduzetnika i nalogodavca po kriterijumima radnog vremena, odsustva i odmora, korišćenju prostorija, usavršavanja i stručnog osposobljavanja, angazovanja preko oglasa ili posrednika, obezbeđivanju sredstava za rad odnosno novca za njih, rukovođenje, stepena ostvarenih prihoda od jednog nalogodavca, rizika za obavljeni posao, ugovorene zabrane konkurencije I trajanju angažovanja tokom godine.

Na nesamostalnost preduzetnika u odnosu na jednog nalogodavca ukazuje ispunjenost pet od devet kriterijuma, rekli su stručnjaci tokom vebinara i preporučili da poslovni partneri sami izvrše prethodnu samoprocenu samostalnosti.

Preko 100.000 preduzetnika koji se u Srbiji paušalno oporezuju mogu biti podvrgnuti ispitivanju njhove samostalnosti u odnosu na nalogodavce, a izuzeci su advokati, javni beležnici, javni izvršitelji koji su navedeni u propisima i na njih se test ne primenjuje.

Uspostavljanje testa samostalnost kao poreske mere već je imalo pozitivnog efekta, konstatovano je, jer su neki poslodavci preduzetnike koji test ne bi prošli primli u radni odnos.

Napominje se da preduzetnici angažovani za strane nalogodavce uglavnom ne bi trebalo da imaju problema u testu samostalnosti i provere bi njihovu samostalnost trebalo samo da potvrde.

Ako se utvrdi nesamostalnost u radu za strane nalogodavce dodatne poreske i troškove doprinosa ne plaća nalogodavac, nego preduzetnik sam.

Onaj ko padne na testu samostalnosti imaće dodatne obaveze u vidu poreza i doprinosa na isplaćenu naknadu plate, a može biti poveden i postupak za poreski prekršaj.

Inače, čitav vebinar sa prezentacijom poreskih stručnjaka KPMG-a o testu samostalnosti, kao i odgovore na prispela pitanja NALED će postaviti na svoj sajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: