Beneton ne donosi socijalni program

U sporazumu koji omogućava da Beneton preuzme Niteks nije predviđen povoljni socijalni program za radnike koji se odluče na dobrovoljni odlazak iz fabrike.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Sreda, 02.02.2011.

00:14

Default images

"Dobili smo takva obećanja od ministra ekonomije Mlađana Dinkića i predstavnika lokalne samouprave, ali socijalni program koji omogućava isplatu 300 evra po godini radnog staža svim radnicima Niteksa koji se odluče na dobrovoljni odlazak- ne postoji", kaže predsedik većinskog Samostalnog sindikata Niteksa Zoran Tošić.

Tošić dodaje da će se radnici boriti "svim sindikalnim sredstvima za dobijanje takvog programa i tog iznosa po godini staža. Očekuje nas i velika borba za uslove rada i plate, koje, svesni smo, neće biti velike, ovo je Srbija".

On je rekao da je dolazak Benetona u Niš i Srbiju veliki uspeh ne samo Ministarstva ekonomije, već i sindikata i radnika Niteksa, koji su kroz desetomesečni štrajk "izborili poništenje privatizacije Niteksa i dolazak ozbiljnog strateškog partnera".

Tošić je kazao da zadovoljstvo zbog toga što će Beneton u martu kupiti imovinu Niteksa, a u maju započeti proizvodnju, uz obavezu da radnicima ponudi razgovore za ostanak na poslu, prati i zebnja.

"Nismo sigurni da će većina radnika Niteksa zadovoljiti standarde Benetona za ostanak na radnim mestima, koji će, kako je najavljeno, zavisiti od rezultata razgovora i testova", rekao je on.

U Niteksu radi 652 radnika čija je prosečna plata oko 17.000 dinara. Poslednja zarada koju su zaposleni primili je 70 odsto plate za oktobar prošle godine. Privatizacija Niteksa poništena je maja 2010., a fabrika je bila pred stečajem. Vlasnik Niteksa bila je kompanija Irva investicije Đorđija Nicovića, koja ga je kupila 2006. za 2,25 miliona evra.

Beneton u Srbiji šije za ceo svet

Italijanski Beneton će u početku u Nišu proizvoditi samo konfekciju. Kvalitet će biti isti kao i u najrazvijenijim zemljama sveta, a paralelno sa razvojem proizvodnje ovaj tekstilni gigant će u Srbiji otvarati i nova prodajna mesta, kaže Sven Bihler, predsednik firme ChemCo. koja je generalni zastupnik Benetona za jugoističnu Evropu.
U Srbiji će se proizvoditi garderoba, ne i obuća i tašne, što je slučaj u mnogim od 120 zemalja gde Beneton posluje. Proizvodnja će biti namenjena prvenstveno izvozu. Planirano je da godišnji obrt u punom kapacitetu fabrike iznosi 72 miliona evra i da do kraja godine pokušaju da proizvede milion odevnih predmeta.

"U Nišu ćemo proizvoditi za ceo svet. To neće biti samo proizvodnja za Srbiju jer bi bilo jako skupo i nelogično raditi robu za svako tržište", kaže Bihler.

Na pitanje da li će usluge šivenja ponuditi i državnim institucijama u Srbiji, kao što su policija ili vatrogasci, Sven Bihler kaže da je “sigurno da će kontaktirati sa nekim institucijama koje budu zainteresirane za njihovu proizvodnju”. S tim u vezi, već su otvorili predstavništvo u Beogradu koje će koordinirati širenje Bentona u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: