Beogradski aerodrom se modernizuje po planu, broj putnika smanjila korona VIDEO

Više od dve godine prošlo je od kako je francuska kompanija Vansi zvanično preuzela upravljanje Aerodromom "Nikola Tesla".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

18:11

Beogradski aerodrom se modernizuje po planu, broj putnika smanjila korona VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Do sada je završen prvi deo modernizacije, a u planu je ulaganje i do 730 miliona evra.

Upravljanje aerodromom u ruke francuske kompanije zvanično je prešlo krajem decembra 2018. Godinu dana po preuzimanju, zabeležen je porast broja putnika od 9,2 odsto, a na to je uticalo i otvaranje 13 novih međunarodnih linija.

Projekat modernizacije aerodroma je 16. jula 2019. zvanično pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron prilikom posete Srbiji, a tokom 25 godina, na koliko je potpisan ugovor o koncesiji, francuska kompanija planira da, u unapređivanje kvaliteta usluga, uloži 730 miliona evra.

Aerodrom će za dve godine dobiti novu pistu od tri i po kilometra. Do sada je završeno preuređenje i modernizacija celokupne centralne zone za boravak putnika pre ukrcavanja na let, čija je vrednost više od dva miliona evra.

Osim toga, Vansi će pokrenuti "Air Pact", svoju politiku zaštite okoline, koja uključuje upravljanje otpadnim vodama, upravljanje otpadom i razvoj solarne energije na beogradskom aerodromu.

Ipak, kriza izazvana koronom negativno je uticala na sve sfere ekonomije, pa tako nije zaobišla ni poslovanje na beogradskom aerodromu. U 2020. godini prevezeno je oko 1,9 miliona putnika, što predstavlja pad od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: