Sledi li nam jagma za garažama: Srbi ih sve češće kupuju, gde je najviše porastao promet?

Tokom poslednjeg kvartala 2020. javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) dostavili 44.742 ugovora odnosno više od 14.900 mesečno.

Izvor: B92/Ana Ristović
Podeli
Foto: Depositphotos, Shenki
Foto: Depositphotos, Shenki

Od ukupnog broja dostavljenih ugovora 20% su činili ugovori o poklonu i razmeni, a 2% su dokumenta koja se ne mogu registrovati u Registru cena nepokretnosti, napominje se u izveštaju RGZ.

Osim pada u drugom kvartalu 2020. godine, broj registrovanih ugovora o prometu nepokretnosti bio je u porastu u odnosu na iste kvartale u 2019. godini i to: za 1,5% u prvom, 19,9% u trećem i 9,6% u četvrtom.

Kada je poslednji - četvrti kvartal 2020. godine u pitanju, na mesečnom nivou najviše su prometovani stanovi sa blizu 4.000 mesečnih kupoprodaja, građevinsko zemljište sa 2.600 kupoprodaja, poljoprivredno zemljište sa oko 2.200 i stambeni objekti sa blizu 2.000.

Stanovi

U ukupnom prometu nepokretnosti stanovi su u četvrtom kvartalu učestvovali sa udelom od 29%, što predstavlja povećanje od 1% u odnosu na učešće u prethodnom kvartalu i smanjenje od 3% u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Gledano po gradovima, u odnosu na prethodni kvartal udeo stanova u ukupnom prometu nepokretnosti u Beogradu veći je za 1,4% u Nišu za 2,4%, Novom Sadu za 0,4%, dok je u Kragujevcu u padu za 2,8%.

Građevinsko zemljište

Građevinsko zemljište učestvuje u ukupnom prometu nepokretnosti sa 19%, što predstavlja smanjenje od 1% u odnosu na učešće u prethodnom kvartalu.

Gledano po gradovima, Niš, Novi Sad i Beograd beleže smanjenje učešća prometa građevinskog zemljišta u odnosu na ukupan promet nepokretnosti od 2%, 0,3%, odnosno 1,6%, dok je u Kragujevcu zabeleženo povećanje učešća od 1,6%.

Iako je obim prometa građevinskog zemljišta u blagom padu u odnosu na prethodni kvartal, u odnosu na isti kvartal prethodne godine je u porastu od 52,9%.

Poljoprivredno zemljište

Promet poljoprivrednog zemljišta je u odnosu na prethodni kvartal u porastu od 5,3%, što čini povećanje udela u ukupnom prometu od 1%.

Gledano po gradovima, u Beogradu i Nišu je zabeleženo smanjenje učešća poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti od 0,8%, odnosno 0,2%, dok je u Novom Sadu i Kragujevcu učešće poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti uvećano za 0,4%, odnosno 0,1%.

U odnosu na isti kvartal 2019. godine, učešće poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu smanjeno je za 3,3%.

Stambeni objekti

U odnosu na treći kvartal zabeležen je smanjen promet stambenih objekata za 9,9%. Najveće smanjenje u broju prometovanih stambenih objekata zabeleženo je u Nišu 10,8%, zatim u Kragujevcu 7,2% i Novom Sadu 5,1%, a najmanje u Beogradu 2,2%.

Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Pročitajte još:

Lakše zaraditi na garaži no na stanu: Pandemija i automobili promenili tržište nekretnina VIDEO

U poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine, broj prometovanih stambenih objekata veći je za 21,7%. Promet vikendica u odnosu na prethodni kvartal manji je za 29,5%, dok je u odnosu na isti kvartal 2019. godine veći za 42,1%.

Industrijski objekti, poslovni prostor, garaže...

Takođe u odnosu na treći kvartal 2020. godine zabeleženo je povećanje broja prometovanih industrijskih objekata i skladišta za 25,8%, poslovnih prostora za 23,2%, garažnih prostora za 17,7%, kao i poslovnih objekata za 9%. U poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine ova povećanja su znatno veća – promet poljoprivrednih objekata veći je za 70,7%, objekata posebne namene za 41,7%, poslovnih objekata za 22,8%, poslovnih prostora za 7,8% itd.

"Gledano na nivou Srbije, promet garažnih prostora veći je za 17,7% u odnosu na prethodni kvartal. Po gradovima, porast prometa garažnih prostora zabeležen je u Novom Sadu 26,2%, Nišu 28,6% i Beogradu 16,2%, dok je u Kragujevcu broj prometovanih garažnih prostora ostao praktično isti", navodi se u zvaničnoj analizi.

Zaključak?

Stanje na tržištu nepokretnosti u četvrtom kvartalu 2020. godine ukazuje na izrazitu dinamičnost i regionalnu neravnomernost.

U Beogradu je zabeležen porast prometa poslovnih objekata, poslovnih prostora, stanova i garažnih mesta, za razliku od prethodnog kvartala u kom je zabeležen pad prometa poslovnih objekata.

"U Novom Sadu je u porastu bio promet građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, kao i stanova i garažnih prostora, dok je u Kragujevcu u zavisnosti od podtržišta, obim prometa bio ujednačen sa prethodnim kvartalom, odnosno zabeležen je pad prometa kod stambenih objekata i stanova. Za razliku od prethodnog kvartala kada je u Nišu zabeležen pad prometa poslovnih prostora, u četvrtom kvartalu je zabeležen porast, kao i porast prometa stanova i garažnih prostora", zaključuje se u izveštaju RGZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu