Šta sve treba da poseduje restoran da bi dobio Mišlenovu zvezdicu? VIDEO

Lepe vesti odjeknule su juče našom zemljom - Srbija postaje deo Mišlenovog gastronomskog vodiča.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2020.

12:24

Šta sve treba da poseduje restoran da bi dobio Mišlenovu zvezdicu? VIDEO
Foto: Printscreen, TV Prva

Za one koji ne znaju, u pitanju je najprestižniji gastronomski vodič, koji postavlja standarde u gastronomiji. Šta je sve potrebno da bi neki restoran dobio ovo priznanje rekao je specijalni savetnik Svetske asocijacije kuvara Ivo Andrić, gost Televizije "Prva".

"Osećam se jako srećno i zadovoljno što je i kod nas Mišlen našao vremena da dođe i da njihovi inspektori ocenjuju naše restorane, kao i da mi, s obzirom na to da smo zemlja u razvoju i imamo jako dobre restorane, možemo sigurno da pariramo zemljama u okruženju, a i u Evropi sa ukusima i sa svim što je potrebno da se dobije Mišlen zvezda", rekao je Andrić.

Kako izgleda kada dođu ovi inspektori i šta je sve bitno?

"Inspektori dolaze tek po zahtevu restorana koji želi iz te zemlje da učestvuje u dodeli priznanja. Prvo mora da se podnese aplikacija od strane restorana, odnosno vlasnika restorana, a onda oni na osnovu broja učesnika, da li je to iz Beograda, Novog Sada ili nekih drugih gradova, šalju određeni broj inspektora koji su vrhunski kuvari i koji su prošli obuku za ocenjivanje hrane, enterijera, somalijera i svega onoga što je potrebno da jedan restoran bdue prezentovan i da bi dobio to priznanje", objašnjava Andrić.

Kada je reč o rangiranju, on naglašava da što se tiče dodele te vrste priznanja, u svakom slučaju restoran mora da zadovoljava neke kriterijume da bi dobio barem jednu Mišlenovu zvezdicu.

"Taj restoran pored enterijera, koji ne treba da bude previše luksuzan, treba da bude normalan, čak nacionalnog tipa restoran, da kažem u "etno fazonu". Što se tiče hrane, ona takođe mora da prati podneblje gde se ta hrana sprema. Znači, ona može da bude i moderna, može da bude tradicionalna, oni ne gledaju to, ali je jako bitno da ta hrana bude elegantno napravljena, servirana, ukusi moraju da zadovoljavaju, mirisi takođe. Konobari moraju da budu i obrazovani, da znaju strane jezike. To su sve parametri koji su jako bitni da bi taj restoran dobio priznanje", objasnio je Andrić.

Ovo priznanje postoji samo u 33 zemlje, a mi ćemo biti sledeća zemlja. U decembru ćemo znati koji su restorani dobili najprestižnije gastronomsko priznanje, a juče je ova informacija zvanično i potvrđena.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: