Za Memorijalni kompleks u Pranjanima 70 miliona dinara

Gornji Milanovac -- Za samo mesec dana izgrađen je memorijalni kompleks kakav srpski i američki narod i zaslužuju, izjavila je danas ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Mihajlovićeva je istakla da vrednost celog kompleksa, koji obuhvata memorijalni centar u obliku aviona C-47 kojim je vršena evakuacija američkih vojnika i pistu, iznosi 70 miliona dinara.

Ona je danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovala obeležavanju 76. godišnjice Operacije "Halijard“ u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca.

"Na inicijativu predsednika Vučića, taj novac je obezbeđen iz državnog budžeta i uplaćen "Halijard fondaciji“. Veliku podršku pružili su i gradovi Čačak i Gornji Milanovac, kao i nekoliko javnih preduzeća - "Aerodromi Srbije“, EPS, "Skijališta Srbije“ i "Telekom Srbija“. Srpski narod zaslužuje da ima memorijalni centar kao podsetnik na hrabrost i čojstvo koje su pokazali 1944. spasavajući savezničke vojnike. Ovaj kompleks ostavljamo kao zaostavštinu mladim generacijama, da zauvek pamte podvige srpskih žena i muškaraca u borbi protiv zla", rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je da bi svi trebalo da budemo ponosni na hrabrost naših naroda i radosni zbog prijateljstva koje je srpski narod u ratnim godinama izgradio sa američkim.

"Srbija i SAD ovu požrtvovanost i prijateljstvo nikada nisu zaboravili. Uverena sam da će naši odnosi u budućnosti biti još bolji, čemu doprinosi odgovorna politika predsednika Aleksandra Vučića i srpske vlade. Neka Galovića polje bude simbol temelja naših budućih odnosa i saradnje", poručila je Mihajlović, a navodi se u saopštenju.

U sklopu kompleksa na prostoru od 17 hektara izgrađen je memorijalni centar u obliku aviona C-47 na površini od 2.500 m2, pista sa prirodnom podlogom dužine 600 m, heliodrom i parking za avione i autobuse.

Realizacija projekta podrazumevala je sve aktivnosti - od rešavanja pitanja zemljišta, izrade projektno-tehničke dokumentacije, do izgradnje kompleksa.

strana 1 od 169 idi na stranu