U planu otvaranje kopa mermera kod Kragujevca

Na oko 13 kilometara od Kragujevca, u ataru sela Gornje Komarice, u planu je otvaranje površinskog kopa mermera na površini od 20,16 hektara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.06.2020.

10:39

U planu otvaranje kopa mermera kod Kragujevca
Ilustracija: Depositphotos, vverve

Grad Kragujevac oglasio je rani javni uvid u Elaborat za izradu plana detaljne regulacije ovog površinskog kopa čiji je naručilac Preduzeće za puteve Kragujevac doo, a obrađivač elaborata Arhiplan doo iz Aranđelovca.

Kako je navedeno u elaboratu, u pitanju je eksploatacija mermera kao tehničko-građevinskog kamena na površini od 20,16 hektara.

Zemljište planirano za vađenje mermera trenutno je pretežno šumsko, a klima je povoljna za izvođenje rudarskih eksploatacionih radova.

Ističe se da su elaboratu prethodila detaljna geološka istraživanja područja, resursa i rezervi mermera, sa ciljem ostvarivanja
zaokruženog procesa proizvodnje i obezbeđenja sopstvene sirovinske baze.

- Način eksploatacije mermera sadržaće sve standardne radnje za ovu vrstu mineralne sirovine i to: obaranje stenske mase metodom miniranja, utovar materijala, transport, drobljenje i klasiranje – navedeno je u dokumentaciji.

Planirano je da se eksploatacija mermera odvija oko deset godina, nakon čega će se biti izvršena rekultivacija zemljišta.

Za potrebe rada budućeg površinskog kopa, u planu je i rekonstrukcija postojećeg opštinskog puta, prenosi eKapija.

Elaborat je na ranom javnom uvidu do 2. jula 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: