Aerodrom u Nišu se širi na još 5.000 m2, dobija i VIP salon za putnike

Niš -- Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu trebalo bi uskoro da bude proširen zbog, kako se navodi, povećanog broja putnika.

Izvor: ekapija.com
Podeli
Foto: Epa, Đorđe Savić
Foto: Epa, Đorđe Savić

Naime, Aerodromi Srbije raspisali su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije dogradnje i adaptacije terminalne zgrade.

Prema konkursnoj dokumentaciji zgrada niškog aerodroma trebalo bi da dobije više "ček in" šaltera za registraciju putnika i prtljaga sa odgovarajućim trakastim transportnim sistemom.

Neophodno je isprojektovati i potrebne kapacitete za pregled obezbeđivanja putnika i lica koji nisu putnici, njihovog prtljaga, kako bi se omogućio brži protok lica iz javne u obezbeđivano-restriktivnu zonu aerodroma sa svim neophodnim sadržajima, kao i isplanirati adekvatno povećanje kapaciteta za obavljanje carinske i pasoške kontrole.

Očekivani kritični putnički kapacitet aerodromskog terminala podrazumeva istovremenu opslugu četiri vazduhoplova kodnog slova C.

Kao merodavni vazduhoplov usvojen je avion Boing 737-800 (189 mesta) sa prosečnim brojem putnika 151 po operaciji na bazi prosečnog faktora popunjenosti od 0,8.

Na osnovu toga zahteva se da kapacitet Aerodroma treba da omogući opslugu putnika pri zadatom vršnom opterećenju od ukupno 604 putnika u dolasku + 604 putnika u odlasku, piše u dokumentaciji, prenosi eKapija.

Projekat treba da predvidi povećanje kapaciteta u svim segmentima protoka putnika: esplanada, ulazi u hol, hol, "ček in" šalteri, prostor predviđen za pristupnu kontrolu, prostor predviđen za pregled obezbeđivanja putnika i prtljaga, carinska kontrola, pasoška kontrola, odlazne i dolazne čekaonice, izlazi za ukrcavanje odnosno gate-ovi, prostor za podizanje prtljaga, prostor sortirnice, avio-mostovi...

Osim toga, niški aerodrom ponudiće putnicima i nove sadrržaje koji bi trebalo da povećaju nivo usluga putnika i korisnika terminala, kao što su prostori za komercijalne sadržaje, VIP salon i ambulanta.

Novi objekat biće dograđen sa istočne strane postojećeg objekta prizemnim proširenjem u dimenzijama maksimalno 38m x 100m sa visinom koju treba uklopiti sa visinom postojećeg objekta. Površina predviđena za dogradnju postojećeg objekta iznosi ukupno oko 5.000 m2.

Površina postojećeg objekta koji treba da pretrpi adaptaciju iznosi ukupno: u prizemlju 1.336 m2 , spratu u delu uprave 785 m2 i restorana od 384 m2.

Novi objekat treba da se arhitektonski uklopi u postojeći i zadrži postojeće rešenje fasade terminalne zgrade.

Takođe je potrebno planirati izgradnju najmanje jednog avio-mosta u delu novoprojektovanog objekta sa svim pratećim sadržajima.

Rok za podnošenje ponuda je 30. januar,

strana 1 od 171 idi na stranu