Francuzi vole da ulažu u Pirot: Od Mišlena do firmi za alat i žensku odeću

U Pirotu posluju tri francuske kompanije, u kojima je ukupno zaposleno 4.500 radnika. Dominantan je Mišlen u gumarskoj industriji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

10:04

Francuzi vole da ulažu u Pirot: Od Mišlena do firmi za alat i žensku odeću
FOTO: Epa, CHRISTIAN BRUNA.jpg

Posluje i kompanija koja se bavi pravljenjem industrijskih alata, a od prošle godine primat preuzimaju i u tekstilnoj industriji.

Pedeset hiljada pari ženskih odevnih predmeta, sa proizvodnih linija u pirotskoj fabrici za tekstil, svakog meseca odlaze u Pariz. Radnici kažu da su zadovoljni i uslovima rada i platom.

Ova francuska firma u Pirotu je nepunih godinu dana, zapošljavaju trenutno 80 radnica i planiraju proširenje proizvodnje.

"U planu je da otvorimo ovde krojačnicu i da zaposlimo od 150 do 200 radnika", kaže zamenica direktora Gorica Slavković, dok direktor kompanije Maj Piroteks Predrag Vukčević ukazuje da su tu zbog više stvari.

"Zbog slobodne zone, zbog carinskih olakšica očekivali smo da ćemo lakše naći radnu snagu u Pirotu, što se obistinilo", rekao je Vukčević.

Najveći poslodavac je Mišlen. Zapošljava 4.000 radnika i pored redovne proizvodnje, izuzetno vodi računa o društvenoj odgovornosti.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić navodi da je to kompanija koja daje dominatan značaj razvoju Slobodne zone Pirot, a u isto vreme i razvoju celog grada i okruga.

"Svake godine imaju stabilna ulaganja u granicama Slobodne zone. Sam Pirot je veoma napredovao. Pre deset godina, bili smo stota opština po platama u Srbiji, a od prošle godine smo se popeli na četvrto mesto", rekao je Kostić.

Zahvaljujući Mišlenu, u pirotskoj Gimnaziji postoji dvojezično francusko-srpsko odeljenje.

Svake godine učenici dobiju priliku da borave dve nedelje u Francuskoj na usavršavanju francuskog jezika. Za najbolje studente, ta kompanija obezbeđuje stipendije, a posle završenih studija dobijaju posao u nekoj od Mišlenovih fabrika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: