Doktori mogu da prime poklon do 462 € na dnevnom ili mesečnom nivou? VIDEO

Beograd -- Medicinski radnici mogu da prime poklon čija je vrednost do 2.726 dinara, ali ukupna vrednost svih poklona ne sme da pređe prosečnu neto platu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: BrianAJackson/Depositphotos
Foto: BrianAJackson/Depositphotos

Pročitajte još:


- Pokloni do 462 € nisu mito, pacijenti u Srbiji mogu da nagrade doktore

Tako kaže novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je skupština usvojila 3. aprila.

Milan Dinić direktor Lekarske komore Srbije, ne smatra da se nešto promenilo od početka primene novog zakona i kaže da ako vi nemate unutrašnji moralni okvir u vezi sa tim šta smatrate da je u redu ili ne, ne postoji ni jedan zakon koji može da definiše koliko novca je u redu da košta neki poklon ili koliko nije.

"Kod nas u narodu postoji taj neki običaj, koji nije potreban i neophodan i zaista ono što zakon prepoznaje i govori je da ne smete da tražite poklon ni od koga, niti na abilo koji način da insistirate na poklonu", kaže Dinić.

Momo Jakovljević hirurg kaže da je on protiv toga da se za nešto što je normano daju pokloni.

Za ove silne decenije koliko sam u bolnici stare žene donose kolače, vanilice, voće, povrće, čokolade, kafu viski i to nije korupcija. Ja sam protiv toga da se daju pokloni, izuzimam one kafičice. Dođete vi u beogradsku kliniku gde se operiše veštačko koleno, kuk i date 350.000 kakav poklon. Odete kod precenjenih kardiologa date 25.000 za pregled, kakav poklon? To je meni poniženje. Nek radi lekar negde i privatno, u sportskom klubu. Meni neko, prvi put ga vidim, da donese laptop ili roleks sat ja bih rekao zbog čega? Da se sprijateljimo tako? To je prostitucija", kaže Jakovljević.

Predrag Savić advokat kaže da je ova nova odredba dobila saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, da je u duhu sa Zakonom o javnim službenicima i da zdravstveni radnici ne bi trebalo budu u neravnopravnijem položaju od drugih državnih službenika .

"Zato je dobro što postoji jedna ovakva odredba koja uvodi neka pravila, druga je stvar što je odredba traljavo napisana. Ta odredba je i u skladu sa nekim evropskim standardima u antikorupcijskoj borbi", kaže Savić i dodaje da odredba mora da se dopuni, jer nije precizirano da li ukupna vrednost poklona ne sme da pređe prosečnu platu na dnevnom, mesečnom ili nekom drugom nivou.

"I ja sam razmišljao i nemam odgovor na to pitanje", zaključuje Savić.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 241 idi na stranu