Digitalizacija pokretač ekonomskog razvoja i na lokalu

Digitalizacija može biti pokretač socijalnog i ekonomskog razvoja na lokalnom nivou, poručeno je na panelu o lokalnoj samoupravi u okviru Digitalnog samita

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Na panelu je rečeno da su lokalne samouprave najbliže građanima i da imaju najviše podataka o njihovim potrebama i problemima.

Zato građani pomoć treba da traže pre svega od svojih lokalnih zvaničnika i servisa, a elektronske i digitalizovane usluge poboljšaće kvalitet života, rekao je Darko Mrvaljević iz Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope.

Na panelu je predstavljeno i nekoliko digitalnih alata koji se tiču upravljanja otpadom, upravljanja vodama, planiranjem investicija.

Ti alati su zasnovani na veb platformama i opštinama i mesnim zajednicama pružaju metodologiju, ali i mogućnost analitičkog pristupa, kako bi na najefikasniji način investirale novac svih građana.

Predstavljeno je i nekoliko inovativnih servisa koje crnogorski grad Herceg Novi pruža svojim građanima, ali i turistima.

“Lokalne samouprave se mogu u većoj meri uključiti ne samo u oblast digitalizacije, već i u MAP REA (Višegodišnji akcioni plan regionalnog ekonomskog prostora) koji je deo Berlinskog procesa”, rekao je Mrvaljević.

Jedan od primera je uvođenje širokopojasnih veza, kako bi svi građani, i u gradu i u manje razvijenim mestima, imali isti kvalitet usluga.

Samit, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, završava se danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu