Pobeda štrajkača: Doplata do minimalca, niko ispod 27.000 RSD

Radnici kragujevačkog JKP "Vodovod i kanalizacija", posle jednodnevnog štrajka izdejstvovali su od lokalnih vlasti povećanje plate.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

09:00

Pobeda štrajkača: Doplata do minimalca, niko ispod 27.000 RSD
Foto: Thinkstock

Posle razgovora sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, predstavnici sindikata i poslovodstvo firme pronašli su model kako da zarada bude veća, a u skladu sa zakonom.

Oni su se dogovorili da od januara naredne godine razlika u ceni rada od 57,9 do 155,3 dinara, zbog važećih zakonskih propisa koji trenutno ne dozvoljavaju njeno povećanje, isplaćuje kroz doplatu zarada zaposlenih.

"Isplatom doplata, odnosno razlike u ceni rada od 57,9 do 155,3 dinara, nijedan naš radnik od početka naredne godine neće više imati platu ispod 27.000 dinara, koliko će u narednom periodu da iznosi minimalna zarada", kaže Saša Mihajlović, predsednik UGS “Nezavisnost” za Glas Šumadije.

Prema njegovim rečima, do sada je u “Vodovodu” plate ispod zakonom pripisane minilalne zarade primalo čak 402 od ukupno 540 zaposlenih. To je posledica važećeg obračuna plata po ceni rada po radnom satu od 57,9 dinara i umanjenja zarada zaposlenima u javnom sektoru od deset odsto.

Na sastanku Štrajkačkog odbora sa čelnicima firme i gradske uprave dogovoreno je da zaposleni u “Vodovodu” u prvoj polovini naredne godine dobiju i solidarnu finansijsku pomoć od po 42.000 dinara, koja će im biti isplaćena u šest jednakih mesečnih rata.

Problem povećanja cena rada po radnom satu u toj firmi biće, prema Mihajlovićevim rečima, trajno rešen u narednih šest meseci, odnosno do polovine sledeće godine. Prosečna plata u "Vodovodu" do sada iznosila je 36.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: