Ističe rok: Ako nemate, stiže prinudni, a cena...

Sutra ističe rok da stambene zgrade prijave upravnike. Više od polovine to nije učinilo, pa će dobiti prinudne upravnike.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

18:35

Ističe rok: Ako nemate, stiže prinudni, a cena...
Foto: Thinkstock

Proveravali smo šta to znači i ima li neke razlike između izabranog i prinudnog upravnika.

MIlan Miladinović brine o 9 zgrada, a kako tvrdi građani i dalje imaju odbojnost prema njegovoj profesiji.

"Verovatno zato što je mlada profesija i još nemaju dovoljno iskustva sa nama, ne znaju kako ćemo se ponašati na terenu, ne zna niko šta možemo šta ne možemo", rekao je profesionalni upravnik Milan Miladinović.

Upravo to je jedan od razloga što je tek 50 odsto zgrada izabralo upravnike.

"To znači da je do 12.12 trebalo onako da se svi malo porazmisle i u prvoj godini primene zakona odličan je odziv kako mi to vidimo", rekla je Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva.

S obzirom na to da rok ističe sutra, to znači da će oni koji nisu izabrali komšiju ili profesionalnog upravnika da vodi računa o zgradi, dobiti prinudnog upravnika.

"Svi oni imaju iste obaveze definisane Zakonom o stanovanju i održavanju i svi oni odgovaraju stambenoj zajednici i izvršavaju odluke stambene zajednice jedina razlika je što je upravnik lice koje živi u toj zradi i koje je izabrano većinom glasova ljudi koji žive u toj zgradi", objasnila je Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

"Prinudni upravnik je jedno lice sa registra profesionalnih upravnika koji će doći da pomogne i objasni građanima šta treba da rade i vrlo važno- dokaz da je sve u rukama stanara jeste da ta prinudna uprava trajati onoliko koliko stanari treba njima da se dogovore da li žele da zadrže tog profesionalnog upravnika", ističe Atanacković.

Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština.

"Na nivou cele Srbije ipak nije postignut jedinstven dogovor koliko treba da iznosi cena tog angažovanja jer postoje razlike prema regionima, opštinama, u nivou životnog standarda", objašnjava Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: