SB: Rast BDP-a Srbije 2%, zaposlenost veća 4,3%

Ekonomski rast u Srbiji, kao najvećoj privredi na Zapadnom Balkanu, prema očekivanjima bi u 2017. godini trebalo da uspori na 2,0 procenta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

10:36

SB: Rast BDP-a Srbije 2%, zaposlenost veća 4,3%
Foto: Thinkstock

Razlog je oštra zima koja je pogodila sektore poljoprivrede i građevinarstva, saopštila je Svetska banka.

Uprkos lošoj poljoprivrednoj sezoni i usporavanju sveukupnog rasta, zaposlenost u zemlji je povećana za 4,3 procenta, prema najnovijem redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan, predstavljenom u Kancelariji te međunarodne finansijske institucije u Beogradu.

Rast BDP Srbije će u 2018. godini dostići 3,0 odsto, a u 2019. će ubrzati na 3,5 procenata.

Očekuje se da će regionalni rast u 2017. godini dostići 2,6 procenata. Do juna ove godine otvoreno je 230.000 radnih mesta, što predstavlja porast od 3,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Uprskoj visokoj nezaposlenosti u šest ekonomija regiona, stope zaposlenosti su se vratile na nivo pre 2008. godine u Albaniji, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Više od polovine novih radnih mesta u regionu otvoreno je u privatnom sektoru.

Izveštaj predviđa povećanje regionalnog rasta na 3,3 procenta u 2018. godini i 3,6 u 2019. godini.

“Ohrabruje činjenica da se deceniju nakon globalne finansijske krize zaposlenost konačno vraća na nivoe pre krize u većem delu regiona”, kazala je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Linda Van Gelder.

Investicije su podstakle značajan rast u Albaniji, Kosovu* i Crnoj Gori, dok je potrošnja donela stabilan rast u BiH.

U srednjem roku bi porast potrošnje i investicija, i oporavak poljoprivredne proizvodnje, trebalo da podstaknu rast u Srbiji i pomognu otvaranju novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: