Vučić obećava ekonomiju budućnosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je praksu državne pomoći, kao i preglomazan javni sektor u Srbiji, piše Endrju Mekdauel.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vučić je obećao da će kreirati ekonomiju mogućnosti, umesto one u kojoj dominiraju pojedinci, piše Endrju Mekdauel, a prenosi britanski "Fajnenšel tajms".

Vučić, izabran nakon pobede na izborima u martu, tim rečima se, kako je navedeno, obratio razvijenim ekonomijama, nakon što je najavio smanjivanje penzija i plata u javnom sektoru u Srbiji.

"Mere su bile deo bolnih, ali neophodnih poteza u okviru paketa mera štednje, koji je epohalan korak ka stvaranju moderne Srbije", rekao je Vučić, podseća se na veb portalu Fanenšel tajmsa.

Plate u javnom sektoru u Srbiji, koje prelaze 25.000 dinara mesečno (268 dolara) biće smanjene za 10 do 10,5 odsto, dok će penzije iznad iste cifre biti smanjene za 3,1 do 10 odsto, ali progresivno, navedeno je na ovom portalu.

"To možda zvuči kao drakonska mera, ali rezovi su ograničeni i privremeni i moguće je da neće 'uveriti' tržišta", piše Mekdauel u blogu na "Fajnenšel tajmsu " uz podatak da je deficit budžeta u Srbiji najveći u Evropi, a prognoze su da će ove godine iznositi 8,4 odsto BDP-a.

strana 1 od 380 idi na stranu