Bugarin: Dugo neće biti bolje

Beograd -- Zbog dizanja PDV divljaće cene. Dinkićev paket dobar, ali kratkoročno, kaže Miloš Bugarin, predsednik PKS.

Izvor: Novosti
Podeli

Srpska privreda ima nagomilane probleme, kraj krize se ne nazire i Vlada i nema drugog izbora nego da ide na radikalne mere kako bi se sprečio bankrot.

Paket koji je predložio ministar finansija Mlađan Dinkić je dobar, ali on će imati kratkoročan efekat ako se ne nastavi sa poreskom reformom i reformom javnog sektora. Ovakvu analizu trenutnog stanja srpske ekonomije u intervjuu za “Novosti” daje predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin. On kaže da Dinkićeve mere idu u pravcu smanjenja nelikvidnosti, što je problem na koji su privrednici godinama ukazivali:

Sledeći korak mora biti da se zaustavi pad zaposlenosti i privredne aktivnosti. Bez toga, ne možemo se odlepiti od dna krize i krenuti u ozdravljenje.

"Tačno je da se Vlada susreće sa brojnim problemima, ogromnim budžetskim deficitom od preko sedam odsto, visokim javnim dugom i ima užasnih poteškoća da servisira sve svoje obaveze. Najavljuje se i povećanje poreza na zarade od pet odsto i poreza na dobit kompanija za dva odsto. To će donekle popuniti budžet, ali nisam siguran da će ovaj potez na srednji rok dati dobre efekte", kaže Bugarin i dodaje da nije zagovornik povećanje PDV-a, navodeći primer Hrvatske koja nije dobro prošla sa podizanjem PDV u dva navrata.

Bugarin kaže da je nemoguće izbeći inflatorne udare i da treba očekivati rast cena od dva do pet odsto.

"Biće dobro ako ovu godinu završimo sa inflacijom nešto iznad 10 odsto. Na kratak rok nije moguće uraditi kompletnu poresku reformu, ali to treba da bude prioritet Vlade. Takođe, očekujem da ova vlada ozbiljno prione na reformu javnog sektora, koja se pod izgovorom krize odlaže četiri godine", kaže Bugarin.

Vesti

strana 1 od 9306 idi na stranu