Pravu cenu Telekoma odrediće berza

Beograd -- Građani Srbije dobiće paket besplatnih akcija Telekoma, nominalne vrednosti 70 evra. Koliko će njihove akcije zaista vrediti, odrediće tržište.

Izvor: Dnevnik
Podeli

Odlukom Vlade o besplatnoj podeli akcija Telekoma Srbija građanima utvrđena je njihova nominalna cena od 2,27 evra, odnosno svaki od 4,8 miliona građana trebalo bi da dobije paket vrednosnih papira domaće telekomunikacione kompanije vredan 70 evra.

Iako se u Vladinoj odluci navodi da je reč o „tržišnoj ceni” Telekomovih akcija, jasno je da o tome poslednju reč neće dati Vlada, već institucija nadležna za to – tržište.

Građanima je za podelu ostalo još jedno preduzeće, i to najveća „zlatna koka”, Elektroprivreda Srbije. Gotovo je nemoguće proceniti koliko bi EPS mogao vredeti ukoliko bi se jednog dana pojavio na berzi – pre svega zato što se uopšte ne zna da li će se to dogoditi, i kada, ali i zato što cene elektroenergetskih kompanija drastično zavise od cene struje. Odnosno, ukoliko bi EPS u trenutku kada izađe na slobodno tržište, i dalje, kao sada, prodavao struju jeftinije od tržišne cene, i njegova vrednost bila bi niža. Ukoliko bi je prodavao skuplje, toliko bi rasla i njegova cena. Po procenama analitičara Erste grupe, podela besplatnih akcija EPS-a mogla bi se desiti najverovatnije u 2013. godini. Ministarstvo energetike je procenilo EPS na oko pet milijardi evra. Ako se to pokaže tačnim, onda bi građani od EPS-a mogli očekivati po 150 evra. S druge strane, neke procene kazuju da bi, uz više cene struje, i EPS mogao vredeti osetno više.

Kao što je bio slučaj i s drugim besplatno podeljenim akcijama javnih i državnih preduzeća, tako će i cena Telekomovih akcija konačno biti utvrđena na Beogradskoj berzi, a sasvim je sigurno da će ona, kad se najzad pojave na tržištu, značajno varirati.

Tako se raspon cene jedne akcije Naftne industrije Srbije kretao od 442 dinara pa do gotovo duplo više, 865. Cena hartija od vrednosti Aerodroma „Nikola Tesla” nije baš toliko varirala i kretala se od 421 dinar do 700.

Veliko je pitanje i na koji je način Vlada utvrdila da cena jedne akcije Telekoma iznosi 2,27 evra. Do sada se o vrednosti potencijalnog paketa koji će građani dobiti u javnosti spekulisalo na više načina, ali nijedna od tih procena nije „pogodila” cenu od 70 evra.

Naime, ukoliko bi se uzela procena privatizacionog savetnika da ta kompanija vredi 2,4 milijarde evra, „besplatni paket” bi vredeo 75 evra. Ukoliko bi kao osnov bila uzeta knjigovodstvena vrednost kompanije od 1,4 milijarde, onda bi građanima trebalo da pripadne 46 evra, dok su u Agenciji za privatizaciju ranije taj paket procenili na 60 evra.

Sličnu vrednost, oko 59 evra, on bi imao i kada bi Vlada kao repernu uzela cenu po kojoj je nedavno od grčke kompanije OTE otkupila manjinski paket od 20 odsto akcijskog kapitala.

Kako god bilo, Vlada nije saopštila ništa o načinu na koji je izračunala cenu Telekomove akcije pa će to do daljnjeg ostati nepoznanica.

Pred prethodne izbore vlasti su građanima u žaru kampanje obećale da će od besplatnih akcija javnih i državnih preduzeća dobiti hiljadu evra, a danas je jasno koliko je to obećanje bilo prenaduvano.

Trenutno jedna akcija NIS-a vredi 661 dinar, a Aerodroma 480. To znači da bi, ukoliko bi danas na berzi želeo da ih unovči, građanin mogao dobiti 3.785 dinara, odnosno 34 evra.

Akcije preostala dva preduzeća prvobitno namenjenih za besplatnu podelu – Jat evejza i Galenike – građani sigurno nikad neće videti, a pitanje je da li će te dve kompanije uopšte opstati u sadašnjem obliku. Građani bi trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara.

Ukoliko procena Vlade o vrednosti Telekoma bude makar približno tačna, to bi značilo da smo do sada dobili beslatne akcije vredne stotinak evra, odnosno deset puta manje od olako obećanog bogatstva zabadava.

strana 1 od 302 idi na stranu