Erić: “Brutalan“ srpski kapitalizam

Beograd -- Srbija sada treba da se opredeli kakav model ekonomskog razvoja želi da primenjuje, kaže ekonomista Dejan Erić.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je naveo da treba imati u vidu negativne posledice koje je do sada ostavila primena liberalnog kapitalizma u našoj zemlji.

Erić je rekao da je sada je suštinsko pitanje da li i dalje želimo liberalni kapitalizam koji je "brutalan", jer u tom modelu investitori najčešće kupuju fabrike da bi se domogli nekretnina, a ne da bi razvijali proizvodnju.

Možda bi bilo bolje da privhatimo ekonomiju zasnovanu na socijalno - tržišnim principima, koju uspešno primenjuju skandinavske zemlje i neke od članice EU, pita se on.

Dalji razvoj srpske privreda treba, u svakom slučaju, da se zasniva na pametnom i održivom razvoju, u kome se prioritet daje znanju, inovacijama i ulaganjima u istraživanje, naglasio je Erić.

On je dodao da se za razliku od Srbije u drugim zemljama, uključujući i članice Evropske unije (EU) , drastično više ulaže u obrazovanje, razvoj inovacija, povećanje zaposlenosti, borbu protiv klimatskih promena i obnovljive izvore energije.

Primere dobre prakse, kad je reč o ulaganjima u znanje i inovacije, treba potražiti, prema rečima Erića, ne samo u zemljama EU već i državama Skandinavije, uključujući i Norvešku koja nije u sastavu Unije, a ima veoma visok standard.

Kao primer za ugled, kad je reč o ulaganjima u istraživanje i nove tehnologije, Erić je naveo i više država u naglom razvoju iz Azije i Latinske Amerike.

Među najvećim iskušenjima koje treba očekivati u domaćoj privredi tokom iduće godine Erić je naveo i problem javnog duga, u situaciji kada su mnogi parametri ekonomske politike nepovoljni, uključujući i bitno smanjeni priliv stranih direktnih investicija i sve veću spoljnu zaduženost.

Imamo i tendenciju pada doznaka naših ljudi iz inostranstva, pa je zbog svega navedenog kapacitet zaduživanja Srbije značajno smanjen, dok je stepen zaduženosti osetno uvećan, upozorio je Erić.

strana 1 od 371 idi na stranu