Uskoro gradnja jeftinih stanova

Sledeće nedelje biće doneta uredba kojom će se definisati kriterijumi za izbor građevinskih preduzeća koja će raditi projekte koje sufinansira država.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

12:03

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je da će izgradnja stanova u naselju "4. jul" početi vrlo brzo.

Prema njegovim rečima uskoro će biti potpisan ugovor sa Vojskom oko izgradnje velikih naselja u još nekoliko gradova Srbije. "Zakon o podršci građevinskoj industriji u uslovima krize će otvoriti put za posao u građevini", kaže Dulić.

Ministar je najavio i da će se veliko naselje stanova graditi na Novom Beogradu, a naselja kuća sa dvorištem graditi na obodu Beograda. Slični projekti biće realizovani i u Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu i Užicu, najavio je ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.

"Nikada nije bilo više ljudi kojima je bio potreban stan, a manje onih koji ispunjavaju rigorozne bankine uslove. Zato država mora da se umeša", kazao je Dulić.

On je rekao da usvajanje zakona i drugih akata za prevazilaženje krize u građevinskoj industriji, otvara mogućnost da se kriza u građevinarstvu nazove "kontrolisanom krizom". Lokalne samouprave, država i banke za te projekte ukupno će opredeliti 180 miliona evra, što će biti distribuirano preko Fonda za razvoj.

Dulić je poručio da je za prevazilaženje krize u građevinskoj industriji neophodno rešiti još tri pitanja, koja će biti pokrenuta sledeće nedelje, a to su pitanje koja se odnose na PDV, likvidnost građevinskih preduzeća i potraživanja građevinskih firmi.

"Treba da radite po realnim cenama, niti po niskim, niti po visokim", poručio je Dulić građevincima i dodao da bi realizacija tih projekata trebalo da započne što pre i uz što jednostavniju proceduru.
Predstavnici građevinske industrije su pozdravili zakon, ali i ocenili da će on ostati mrtvo slovo na papiru ako se ne reše ostali problemi, prvenstveno problem likvidnosti i ako se ne nađe način da se reprogramiraju dugovi kompanija.

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici građevinske industrije sačine predlog kriterijuma za izbor građevinskih preduzeća koji će raditi projekte koje će država sufinsirati. Građevinari su predložili, između ostalog, da se postigne dogovor oko cene izgradnje, kako posao ne bi dobijale male kompanije koje će pristati da rade ispod svake cene.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin se založio za formiranje Fonda iz koga bi se sredstva koristila za reprogramiranje dugova građevinskih kompanija.

"Mi imamo bankarski sektor koji je visoko likvidan. Ne može me niko ubediti da se ne može stvoriti fond za reprogram dugova. Šta će banke da rade kada uzmu građevinsku operativu i materijal, šta će onda sa tim", kazao je Bugarin.

On je kazao i da je u prva četiri meseca ove godine građevinska industrija zabeležila pad od 20 odsto u odnosu na isti period 2009, a visokogradnja za gotovo 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: