Gotov predlog izmena zakona o NBS

Narodna banka Srbije (NBS) je Skupštini Srbije dostavila predlog izmena i dopuna Zakona o NBS, potvrđeno je u centralnoj banci.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

15:31

Default images

O predloženim novinama u zakonu o NBS treba da se saglasi Vlada Srbije, ali će to učiniti posle dostavljanja mišljenja MMF-a i monetarne vlasti Evropske unije.

Guverner NBS u ostavci Radovan Jelašić je ranije rekao da očekuje da novi guverner bude izabran početkom juna, posle izglasavanja izmena Zakona o NBS.

Guvernera će, kako je predloženo, ubuduće predlagati predsednik Srbije, a ne Odbor za finansije Skupštine Srbije, kako je sada propisano.

Razlozi za izmene i dopune Zakona o NBS su, kako je objasnio Jelašić, usklađivanje za Ustavom Srbije, jačanje nezavisnosti NBS, i preciziranje nekih odredbi medju kojima o kapitalu centralne banke, pokrivanju njenih gubitaka, odnosno rasporedjivanju dobiti.

NBS je predvidela da Izvršni odbor NBS, pored preuzimanja dosadašnje nadležnosti Monetarnog odbora da utvrđuje i spovodi monetarnu i deviznu politiku, ima i obavezu da donosi propise iz oblasti kontrolne i nadzorne funkcije NBS i odlučuje o davanju i oduzimanju dozvola za rad finansijskim institucijma. Novim propisima trebalo bi da bude ojačana uloga Saveta guvernera u nadzoru rada NBS.

Jelašić je dao ostavku krajem marta, iz ličnih razloga, a vladajuća koalicija je saopštila da će kandidat za novog guvernera biti Dejan Šoškić, sadašnji predsednik Saveta NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: