Zaev: Novosadska deklaracija u duhu ekonomske agende Evrope

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je deklaracija koju su potpisale Srbija, Albanija i Severna Makedonija u duhu evropske ekonomske agende.

Region

Izvor: B92

Subota, 12.10.2019.

16:55

Zaev: Novosadska deklaracija u duhu ekonomske agende Evrope
Foto: Epa, Malton Dibra

Deklaracija o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, koju su potpisale Srbija, Albanija i Severna Makedonija u Novom Sadu, u duhu je evropske ekonomske agende i Berlinskog procesa, izjavio je severnomakedonski premijer Zoran Zaev.

Kako je rekao, namera nije bila da se stvori proces paralelan sa EU, budući da se zemlje Zapadnog Balkana "nesumnjivo nalaze u Uniji", prenosi MIA.

"Ipak, ako ubrzamo procese i intenziviramo saradnju, ako se trgovina poveća za 20 do 30 odsto, Zapad će nas više poštovati. Ako udružimo snage i kada investitoru u Kumanovu treba, na primer, 25 inženjera, a ovde je dostupno samo 15, ostalo se može potražiti širom regiona. Sve to rezultiralo bi domaćim i stranim ulaganjima u Zapadni Balkan", rekao je Zaev novinarima.

Prema njegovim rečima, ključne u ovom procesu su privredne komore, jer se napori fokusiraju na ekonomiju i lakši protok ljudi, dobara, usluga i kapitala.

"To su četiri fundamentalne slobode i vrednosti EU. Evropski standardi biće bliži ukoliko se potrudimo da obezbedimo te aspekte", rekao je Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: