Region

Sreda, 22.03.2023.

10:24

Više od 70 odsto građana podržava neradnu nedelju

Nešto malo više od 70 odsto građana Hrvatske podržava predlog vlade o neradnoj nedelji.

Izvor: Tanjug

Više od 70 odsto građana podržava neradnu nedelju
Ilustracija: Depositphotos/AndreyPopov

Pritom 25,8 anketiranih ne podržava Zakon o trgovini i radu nedeljom, dok njih 3,4 kaže da ne zna ili nije želelo da odgovori na pitanja iz ankete

To je rezultat ankete koju je među građanima Hrvatske sprovela agencija Promocija plus za HRT. Anketa je sprovedena na uzorku od 1100 ispitanika.

Prema ovoj anketi, više od 50 posto ljudi smatra da je "nedelja dan za porodicu, a ne za trgovine". Stav da "u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti porodici" deli gotovo 18,5 posto ispitanika, dok 13 odsto anketiranih smatra da su "radnici premalo plaćeni za rad nedeljom".

Među razlozima za ograničavanje rada nedeljom su: da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade, dok u Hrvatskoj rade, zatim podrška Crkvi, koja se protivi radu trgovina nedeljom, što smatra oko četiri posto ispitanih, mišljenje da je 16 nedelja godišnje sasvim dovoljno za sezonu i vreme oko praznika, kao i da se sve može kupiti u ostalim danima, a da su posledica rada nedeljom kriza porodice i veliki broj razvoda.

Kod onih koji ne podržavaju Zakon, a njih je 25,8 posto, prevladava mišljenje da treba zapošljavati, a ne braniti da se radi. Dvadeset posto njih smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva, a više od 12 posto anketiranih zamera mešanje Crkve, objavio je HRT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: