Vesti -

"Srbija je favorit, a BG nepoznat megagrad"

Beč -- U regionu je sve više stranih ulagača koji se šire i sve više ulažu u poslovne objekata, što tržište očajnički traži, rečeno je na CEE Property forumu u Beču.

Izvor: B92, Ana Vraneš
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ono što je zajedničko gotovo svim zemljama regiona jeste veliko investiranje i zainteresovanost arapskih investitora. Vedrana Likan kaže da su oni prisutni i u Hrvatskoj, kao što su sve prisutniji u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ona je dodala da su sve brojniji i Kinezi, koji “polako investiraju uz svoje specifične uslove“. Dodala je da su prisutni i Turci koji zastanu nakratko zbog političkih razloga ali se, kaže, nadaju da će nastaviti.

Srpsko tržište je sve privlačnije stranim investitorima, kojima uliva poverenje skok Srbije na Duing biznis listi.

Na panelu u Beču su se zapitali zašto Beograd, kome očigledno treba mnogo toga, upornije ne traži finansije i investitore koji su spremni da ulažu na srpsko tržište.

Andrew Peirson iz kompanije JLL, koji je vodio panel, istakao je da je Beograd njegov favorit i ”nepoznati megagrad u kom svi nekako žele da rade, ali su nekako pomalo i uplašeni da to i učine”.

On je upitao i zašto Beograd u pogledu finansija ne traži i ne „pritiska” više?

Petar Brajović iz Unikredit banke kaže da u principu Srbija pokušava da pruži podršku ulagačima da ulože više u Srbiju, u Beograd i druge gradove.

”Ono što možmo videti je da se ekonomska situacija i obrazac Srbije ne poklapa sa obrascem u razvijenijim zemaljama. Videćemo investicije u nekretnine, videćemo poboljšanje na tržištu”, najavio je on.

Ulaganja i napredak Srbije u ovoj oblasti dokazuje i sve veći broj otvorenih tržnih centara. “Srbija je dugo vremena smo imala dva velika šoping mola, sada smo vidimo otvaranje i izgradnju novih“, rekao je on.

Brajović je dodao da ipak postoji rizik da ekonomija neće pratiti razvoj nekretnina. Dodao je i da su oni jedan od najvećih finansijera nekretnina u Srbiji, neki 17 do 18 odsto projektnih ulaganja na tržištu.

Zaključio je da su investitori sada više orjenstisani na sekundarne gradove.

Foto: Property Forum
Foto: Property Forum

Na pitanje šta sprečava kompanije da dođu u Srbiju, i da li su to zakonske prepreke ili čisto percepcija, Ivan Petrović iz advokatske kancelarije JPM, kaže da je njegovo mišljenje da su to ekonomski razlozi.

”Srbija ima veoma jake regulativne forme, posebno kada su u pitanju dozvole koje su potrebne da bi privukli strane investitore”, rekao je on.

Kako kaže, zakonski nema mnogo prepreka za strane investitore, možda postoje neki lakši sistemi za koje bi se u Srbiji mogli pobrinuti, ali generalno Srbija i njen zakonski sistem su prijateljski nastrojeni prema investitorima.

Petrović je dodao i da je sigurno da sa pravne strane ne bi trebalo da bude problema za investitore.

”Mi imamo klijenta u Sloveniji koji nam je rekao da se njegova investicija realizovala u tačno predviđenom broju dana i ovo treba da bude slučaj i u Srbiji i ovo je i namera”, rekao je on.

Petrović je zaključio i da je za dobrobit Srbije to što Vlada razgovara sa stranim investitorima i što pokušava da izađe u susret njihovim potrebama i pokušava da poboljša odnose.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada je reč o zemljama u regionu, Hrvatska i Zagreb su u segmentu razvoja. Kako je rekla Vedrana Likan, menadžerka u Colliers International na CEE Property forumu u Beču, samo u prošloj godini većina poslova iz ove sfere se širila i rasla, a samim tim i ekonomski i makroekonomski pokazatelji. Likanova je istakla i da njena zemlja očekuje nove investitore na svom tržištu.

Za razliku od Hrvatske koja tek hvata zalet, Bugarska je već “vrelo tržite“.

Predstavnica Bugarske Mikaela Lašova, kaže da njena zemlja ima dosta prostora za ulaganje. Ona je istakla da se šire i da dolazi novi investitori koji imaju više iskustva nego ranije. Takođe, ona ističe da se menja i infrastruktura, a sa njom i novoizgrađeni objekti su bolji i moderniji.

U Bugarskoj su zadovoljni i nivoom stambene izgradnje, brojem otvorenih tržnih centara, a likvidnost u ovoj zemlji, kako kažu, više nije problem. Učesnici panela su konstatovali da je milijardu evra investicija impresivno za bilo koje tržište, a naročito za Bugarsku.

“Turizam će nastaviti da dovodi investitore“, istakla je Likanova, dodajući da je Hrvatska ove godine ostvarila najbolji rezultat u zadnjih 30 godina u turizmu.

Petar Brajović je zaključio da će poslovno tržište u Srbiji biti sve veće i da nema brige oko razvoja ovog tržišta.

Kompanija Property forum vodeća je u organizovanju događaja o industriji nekretnina u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.