Biz - B92.net

Pčelinji otrov za 700.000 dolara

Sarajevo -- Pčelinji otrov, veoma cenjen u farmaceutskoj industriji, bez problema se u SAD može prodati za neverovatnu sumu od 70.000 dolara po kilogramu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pčelar iz BiH Sulejman Jakupović bavi se proizvodnjom tog dragocenog otrova koji će, ukoliko mu se planovi ostvare, plasirati na američko tržište, piše sarajevski "Dnevni avaz".

On je kazao da između 15.000 i 20.000 pčela ubodom daje samo jedan gram ovog otrova.

U vlasništvu ima 300 pčelinjih društava, do sada je prikupio 200 grama pčelinjeg otrova, a namerava da sakupi i izveze desetak kilograma, čija je vrednost 700.000 dolara.

Pčelinji otrov je čist proizvod organizma pčela, štiti kapilare, povećava priticanje krvi ka obolelom organu i smanjuje bolove. Daje odlične rezultate u lečenju čak 40 različitih autoimunih bolesti, a naročito kada je reč o multipla sklerozi, psorijazi, reumi, artritisu...

"Poslao sam uzorke u Ameriku i dobio odgovor da su odgovarajućeg kvaliteta. U ovom poslu sarađujem s kooperantima iz Banje Luke i Sarajeva. Planiram da sam prikupim oko pet kilograma pčelinjeg otrova, a moji kooperanti još toliko. Otrov sakupljamo uz pomoć savremenih stimulatorskih ploča koje se postavljaju u košnice. Zahvaljujući tom postupku, pčele ne gube žaoku i ostaju žive", objašnjava pčelar Jakupović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.