Nema dokaza o nameštanju cena goriva

Bugarska komisija za zaštitu konkurencije nema dovoljno dokaza da je šest naftnih kompanija nameštalo cene goriva i dizela u Bugarskoj.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

16:53

Nema dokaza o nameštanju cena goriva
Foto: Thinkstock

Bugarska komisija za zaštitu konkurencije(CPC) saopštila je da nema dovoljno dokaza za svoju raniju tvrdnju o nameštanju cena.

Ista komisija je u oktobru tvrdila da je šest naftnih kompanija - ruski Lukoil, anglo-holandski Šel, austrijski OMV, grčki Helenik petroleum, srpski NIS Petrol i bugarski Petrol - krivo za formiranje kartela kako bi na pumpama držale cene goriva na veštački visokom nivou, prenosi agencija Frans pres.

Pomenute kompanije, koje kontrolišu 70 odsto bugarskog tržišta benzina i 55 odsto tržišta dizela, žalile su se na izrečene optužbe, a regulator je sada odbacio ovaj slučaj.

Bugarski regulator je, međutim, upozorio kompanije da se uzdrže od razmene bilo kakvih informacija o cenama sa svojim konkurentima u budućnosti i da otpuste zvaničnike koji prekrše preporuke.

Pitanje cena goriva je izuzetno osetljivo u Bugarskoj, pošto organizacije za zaštitu prava potrošača već dugo optužuju vodeće distributere naftnih derivata za nameštanje cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: