Majke besne: Dali 330 EUR, sada uzimaju sve?

Umesto da ukine odluku o umanjenju naknada za majke i vrate ih na pređašnje iznose, Vlada Crne Gore će to davanje, najvjerovatnije, ukinuti.

Region

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

15:09

Majke besne: Dali 330 EUR, sada uzimaju sve?
Foto: Thinkstock

Takva odluka bila bi u skladu sa preporukom Svetske banke da se racionalizuje javna potrošnja, saznaje "Dan” iz više izvora u izvršnoj vlasti.

Majke su poručile da neće pristati na smanjenje naknada, a kamoli na ukidanje, i ukoliko izvršna vlast ne odustane od tih namera, organizovaće nove proteste.

Vlada je, kako navodi Dan, formirala i ekspertski tim koji ima zadatak da izanalizira primenu Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti, pre svega u delu koji se odnosi na pravo žena da ostvare naknadu po osnovu materinstva, a on bi trebalo i da formalno predloži ukidanje tih davanja.

Svetska banka nedavno je upozorila da je zbog naknada za majke došlo do povećanja nezaposlenosti, te da su ta davanja veliko fiskalno opterećenje za državu.

Iz koordinacionog odbora korisnica doživotnih nadoknada po osnovu rođenja troje i više dece poručuju da neće pristati na smanjenje naknada, a kamoli na ukidanje ovog primanja.

“Naš odgovor će biti jasan i glasan i iznenadiće. Još danas ćemo sačekati da nas iz Vlade pozovu na sastanak koji su nam obećali kada smo u petak prekinuli proteste. Naše stečeno pravo štitićemo svim legalnim sredstvima, a to, naravno, uključuje i proteste”, poručila je predstavnica majki Željka Savković.

Ona nije htela da komentariše moguće ukidanje naknada jer o tome ne želi ni da razmišlja.

“Da smo htele da pričamo o ukidanju, ne bismo protestovale, ne bi smo se bunile. Predstavnici Vlade su dosegli vrhunac oholosti jer nas još nisu ni pozvali na sastanak. Naš stav je svakako jasan i jednostavan tražimo da se povuče odluka o smanjenju naknada i da se one vrate na iznose od ranije, odnosno 70 odsto od prosečne zarade”, kazala je Savkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: