Vesti -

Kojim Rusima će se Orban privoleti?

Zagreb -- Ruski gasni gigant Gasprom nije odustao od kupovine udela u hrvatskoj Ini, koju ima mađarski MOL, pišu mađarski mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik Uprave Gasproma, Aleksej Miler, u sredu je u Budimpešti razgovarao s Orbanom o gasovodu "Južni tok", a potom je otišao na razgovore s upravom mađarske naftne kompanije MOL.

Kako MOL nije uključen u projekat "Južnog toka", mađarski mediji navode da je tema sastanka bila Ina. U MOL-u nisu želeli da komentarišu te navode, ali se špekuliše da je tema razgovora upravo bila moguća prodaja MOL-ovog dela u hrvatskoj naftnoj kompaniji, prenosi Seebiz, pozivajući se na Jutarnji list.

Interes ruske naftne kompanije za Inu nije novost. Miler je još prošle godine u Budimpešti razgovarao s Orbanom oko moguće kupovine Ine ako MOL odluči da se povuče. Nagađalo se da su u igri za Inu ruske firme Rosnjeft i Gasprom, a da je Vladimir Putin odlučio dati prednost Rosnjeftu. Navodno su u Moskvi napravili plan za kupovinu 75 odsto deonica Ine i imaju paket mera koji sadrži ceo niz projekata, što uključuje zatvaranje rafinerije u Sisku i, na njenom mestu, izgradnju skladišta nafte i naftnih prerađevina. Svoju zainteresovanost za Inu Gasprom i Rosnjeft pokazali su pre nekoliko meseci nakon što je MOL pozvao zainteresovane kupce na dubinsko snimanje poslovnih knjiga Ine u sklopu priprema za moguću prodaju udela u ovoj hrvatskoj kompaniji.

Razgovori o mogućoj prodaji 49,2 odsto Ine ozbiljno bi mogli zabrinuti Sjedinjene Američke Države i Brisel, piše Jutarnji.

Pre dva meseca Amos Hokštajn, zamenik pomoćnika glavnog savetnika za energetsku diplomatiju SAD, izjavio je da Hrvatska i MOL moraju postići dogovor oko upravljanja Inom kako bi na taj način osigurali stabilnost energetske industrije u regionu i jasno poručio da se SAD protive prodaji mađarskog vlasništva u Ini Rusima.

Očekivano, s obzirom na sukobe Ukrajine i Rusije, ni Brisel ne bi bio srećan da Mađarska omogući Gaspromu ulazak u ovaj deo Evrope, navodi list.

Posle takvog tvrdog američkog stava teško je očekivati da će mađarski premijer Orban dopustiti MOL-u da proda svoj deo Ine Rusima. "Ali, sa Orbanom se nikada ne zna", tvrde sagovornici Jutarnjeg. Tome u prilog ide i Orbanov najnoviji sastanak s čelnicima Gasproma oko izgradnje gasovoda "Južni tok".

Situacija u Ukrajini potvrđuje da projekat "Južni tok" postaje ključno pitanje u snabdevanju gasom u Evropi, izjavio je Orban posle tog sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.