Vesti -

Česi kupili Radensku za 65 mil €

Prag -- Česka grupa Kofola je, zajedno sa slovenačkom porodicom Polič, postala vlasnik proizvođača mineralne vode Radenska za 1,8 milijardi kruna (65 miliona evra).

Izvor: Tanjug
Podeli

Ugovor koji je Kofola sklopila s upravnim odborom prethodnog vlasnika Radenske Pivovarnom Laško, trebalo bi još da odobre nadzorni odbor i banke poverenici Pivovarne, objavio je česki privredni sajt ihned.cz.

Od ukupne dogovorene cene od 65 miliona evra, Kofola će platiti 35 miliona evra, a ostalih 30 miliona evra će činiti oprošteni dug Pivovarne Laško prema Radenskoj.

Radenska, koje se zadužena Pivovarna Laško odrekla kao jedne od svojih profitabilnih kompanija, trebalo bi da za Kofolu i sve njene proizvode bude ulazna kapija za tržišta bivše Jugoslavije. Zatim će na novim tržištima tražiti dalje prilike za preuzimanja.

Radenska, sa istorijom dužom vod sto godina, zaradila je prošle godine 31 milion evra, pola procenta više nego 2012. godine. Operativni profit Radenske je porastao pet odsto na godišnjem nivou, na 4,7 miliona evra. Firma zapošljava 200 ljudi.

Novi većinski vlasnik Radenske, češka Kofola je tržišni gigant centralne i istočne Evrope. Zapošljava oko 2.000 ljudi, ima sedam proizvodnih objekata u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

Njeno najpoznatije piće je "kofola", češki odgovor na "koka-kolu", a u svom asortimanu ima i druge kole, zaslađene napitke i mineralne vode. Takođe je distributer za "orandžinu" i vodu "evian".

Prošle godine kompanija je ostvarila prihode od nešto više od milijardu evra, a neto profit je dostigao 34,5 miliona evra, preneli su slovenački mediji.

Foto: Kaja Avberšek

/Flickr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.