Čekaju odobrenje EK: Fortenova namerava da preuzme Merkator

Fortenova grupa, koja je preuzela zdravi deo posrnulog Agrokora, obavestila je Evropsku komisiju o nameri da preuzme slovenački trgovinski lanac Merkator.

Region

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2019.

17:34

Čekaju odobrenje EK: Fortenova namerava da preuzme Merkator
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Kako prenosi taj list, u Fortenova grupi su za slovenačku agenciju STA potvrdili da su o tome obavestili Evropsku komisiju kao regulatora zaštite tržišne utakmice u EU, a prethodni postupak za odobrenje preuzimanja slovenačkog trgovinskog lanca pokrenuli su u Briselu 13. avgusta ove godine.

U Fortenova grupi ne žele da nagađaju kada bi moglo da dođe do planiranih vlasničkih promena, odnosno preuzimanja Merkatora.

Svi dalji koraci zavisiće od toga kada će Brisel odgovoriti na obaveštenje o nameravanoj vlasničkoj koncentraciji na nivou EU, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, prenosi STA.

Prema pisanju ljubljanskog "Dnevnika", postoji mogućnost da Evropska komisija odlučivanje o tome da li je dozvoljena koncentracija Fortenove i Merkatora prepusti slovenačkoj agenciji za zaštitu konkurencije.

STA dodaje da im je u Fortenova grupi danas potvrđeno da su, osim u Briselu, postupak za odobrenje koncentracije s Merkatorom pokrenuli i kod lokalnih regulatora za zaštitu konkurencije u BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, tržištima na kojima Merkator posluje.

Slovenački mediji podsećaju da je predsednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletaev krajem jula za zagrebački "Večernji list" najavio da će Merkator biti prenesen na grupu Fortenova do kraja novembra ove godine, nakon što se završe svi predviđeni pravni postupci, te da je sa slovenačkom vladom dogovoren plan prenosa Merkatorovih deonica u Fortanova grupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: