Hrvatska ipak kupuje vojne avione: Stiže ponuda za francuske "rafale“

Zainteresovanost Francuza najveća je novost drugog po redu hrvatskog konkursa za kupovinu borbenih aviona.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2020.

09:15

Hrvatska ipak kupuje vojne avione: Stiže ponuda za francuske
Foto: Epa/WALLACE WOON

U Ministarstvu odbrane Hrvatske odbrojavaju dane do 5. septembra, do kada će još primati ponude stranih ponuđača i proizvođača za borbenu eskadrilu.

"U vladi niko i ne pomišlja na odustajanje od nabavke borbenih aviona", tvrde u nabavku uključene osobe za "Večernji list" i potvrđuju da su tokom leta nastavljeni kontakti s ponuđačima.

Nakon izbijanja krize s koronavirusom i potresa u Zagrebu, na sednici vlade početkom aprila premijer Andrej Plenković objavio je odluku da se do daljnjeg odgađa proces nabavke borbenih aviona.

"To je jedina ispravna odluka u ovom trenutku, pismeno ćemo obavestiti o promenjenim datumima i zemlje uključene u konkurs", objasnio je. Određen je tako novi datum, početak septembra, a kasnije se saznalo da su odgađanje zbog pandemije tražili SAD i – Francuska.

U igri su bili novi američki F-16 Block 70, novi švedski Gripeni C/D, a od polovnih grčki, izraelski i norveški F-16, francuski Rafale i italijanski Eurofighteri.

U hrvatskom ministarstvu potvrđuju da je tokom jula u Zagrebu boravila visoka vojna delegacija iz Francuske pa najavljuju kako će Francuska izaći s vrlo ozbiljnom ponudom.

Interes Francuza i jeste najveća novost drugog po redu hrvatskog konkursa, jer do sada ta zemlja nije pokazivala veći interes. Zašto je sada drukčije, postalo je jasno kada se u julu pred francuskim parlamentom pojavio dramatični izvještaj o proizvodnji borbenih aviona Rafal, jer je proizvođač Daso objavio kako im stižu otkazi narudžbina te spas i nade polažu u nove nabavke u Finskoj i Švajcarskoj 2021.

U tom izveštaju pomenuta je i Hrvatska, koja je ocenjena "perspektivnom" jer bi njoj prodali eskadrilu polovnih aviona rafal. Francuzi još nikome nisu prodali polovne rafale, pogotovu ne one koji su se pokazali efikasni i koji su isprobani u ratnim uslovima, pogotovu u Libiji, gde su jedini napadali bez pratnje i zaštite lovaca. Dvomotorni Rafali su se, naime, pokazali sposobnim istovremeno da obavljaju i zadatke bombardera i presretača. Hrvatska je bila skoro do kraja dovela kupovinu izraelskih "baraka", sve dok SAD, čiji je to izvorno avion (F-16), nisu povukle kočnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: