Obustavljena privatizacija Kroacija erlajnsa

Zbog uticaja koronavirusa na vazduhoplovnu industriju postupak pronalaska strateškog partnera za Kroacija erlajns je stavljen u mirovanje.

Region

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.03.2020.

20:00

Obustavljena privatizacija Kroacija erlajnsa
Foto: Epa, Antonio Bat

Kako je izvestilo hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture, to je odlučeno na sastanku Komisije za sprovođenje postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Kroacija erlajns d.d, prenosi portal Seebiz.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da je na sednici "raspravljan dosadašnji tok postupka pronalaska strateškog partnera, kao i uticaj koji je pojava Covida-19 imala na stanje u vazduhoplovnoj industriji".

"Na osnovu rasprave Komisija je odlučila da, usled nepovoljne situacije i trenutno prisutnih rizika u sektoru, prilagodi dinamiku celog procesa na način da se usled više sile proces stavi u mirovanje, u skladu sa rokovima utvrđenim odlukom vlade o stvaranju prethodno potrebnih uslova osiguranja postupka dokapitalizacije društva Kroacija Erlajns d.d.".

Komisija je dodala da će nastaviti kontinuirano da prati razvoj situacije u vazduhoplovnom sektoru.

Hrvatska vlada prethodno je postavila rok za privatizaciju ili obnovu kapitala avio-kompanije, koja je prošle godine zabeležila gubitak od 10,7 miliona evra, do juna 2020. godine.

Najveća grčka avio-kompanija Aegean i španski regionalni avio-prevoznik Er nostrum iskazale su interes za sticanje akcija u Kroacija erlajnsu.

"Svaka značajna odluka o tome da li će kompanija učestvovati u sledećoj fazi procesa privatizacije biće doneta u narednim mesecima, nakon pružanja informacija i diskusija, u skladu sa procedurom koja je postavljena od strane Republike Hrvatske", rekli su iz grčke kompanije u januaru.

Sledeća faza procesa bila je uključivanje vlade za raspisivanje tendera za podnošenje obavezujućih ponuda i određivanje broja akcija koje je spremna da proda u kompaniji. Ranije je napomenuo da će ponuditi udeo do 70 odsto, prenosi Eks-Ju aviejšen.

Krajem prošle godine hrvatska vlada je dodelila pomoć u iznosu od 33,7 miliona evra Kroacija erlajnsu u pokušaju da stvori povoljne uslove za njegovu prodaju. Ulivanje kapitala od tada je pretvoreno u zajam akcionara. Grejs period zajma je postavljen na dve godine sa fiksnom godišnjom kamatnom stopom od dva odsto.

Evropska komisija, koja ima stroge smernice o državnoj pomoći, rekla je prošlog oktobra da je "u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima" nakon što je vlada odobrila paket pomoći.

Teret otplate kredita trebalo je da padne na novog vlasnika hrvatske avio-kompanije. Međutim, ovo je sada dovedeno u pitanje zbog obustave procesa privatizacije.

Kroacija erlajns saopštila je da trenutno beleži pad broja rezervacija od 17 odsto zbog strahova povezanih sa koronavirusom.

"Tokom februara videli smo skromno smanjenje rezervacija za mart i april, kao i za naredne mesece. To pokazuje da se naši putnici nadaju da će se situacija s koronavirusom poboljšavati kako vreme prolazi", saopštila je avio-kompanija.

Pad rezervacija zabeležen je i na međunarodnim i na domaćim letovima avio-kompanije.

"Situacija se može promeniti na bolje ili gore, u zavisnosti od toga da li će se virus dalje širiti", napomenuli su iz kompanije.

Avionska industrija suočena je sa najgorim padom od finansijske krize 2008. kao rezultat virusa covid-19. Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj (IATA) predviđa pad prihoda avio-prevoznika za 113 milijardi američkih dolara kao rezultat virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: