Francusko-turski konzorcijum spreman da preuzme upravljanje aerodromima u CG

Francusko-turski konzorcijum ADP-TAV spreman je da ispuni sve zahteve Vlade Crne Gore i preuzme upravljanje aerodromima u Podgorici i Tivtu.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 22.12.2019.

15:23

Francusko-turski konzorcijum spreman da preuzme upravljanje aerodromima u CG
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Iz ADP-TAV-a, koji je jedan od sedam konzorcijuma i kompanija zainteresovanih za dobijanje koncesije za crnogorske aerodrome, kažu za Novu M da su, ukoliko pobede na javnom pozivu za dobijanje koncesije, spremni da odmah počnu sa investicijama.

"ADP i TAV traži mogućnosti novih aerodromskih projekata širom sveta. Shodno tome, Crna Gora je pokazala da ima neiskorišćeni potencijal za razvoj u turističkom sektoru i uspešnu ekonomsku priču od obnove nezavisnosti. Takav razvojni potencijal u mnogim oblastima su glavni razlozi zbog kojih je Grupa ADP pokazala interesovanje za koncesiju", navode u tom konzorcijumu.

Ističu da, ukoliko pobede na javnom pozivu, planiraju da brzo izdvoje potrebna sredstva za Crnu Goru i počnu radove na oba aerodroma radi povećanja postojećih kapaciteta.

"ADP će ostati posvećen prenošenju međunarodnog iskustva u upravljanju aerodromima da svi koji lete preko aerodroma u Podgorici i Tivtu dobiju najveći kvalitet usluge koji već decenijama postoji u Parizu i Istanbulu", poručuju u konzorcijumu ADP koji ima ukupno 25 aerodroma širom sveta i 13 aerodroma u Evropi, a upravlja i aerodromima u regionu, dok TAV upravlja aerodromima u Skoplju i Ohridu, podseća Nova M, ističući i da konzorcijum ADP-TAV rukovodi zagrebačkim aerodromom.

Kako se dodaje, budući koncesionar aerodroma Crne Gore biće u obavezi da tokom ukupnog trajanja koncesije investira 200 miliona evra, a najmanje 80 miliona tokom prve investicione faze. Koncesionar će, takođe, morati da plati i 100 miliona evra avansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: