Antiruske sankcije koštale Crnu Goru preko dve milijarde evra

Crna Gora je zbog antiruskih sankcija izgubila preko dve milijarde evra, tvrdi jedan od lidera partije Demokratskog fronta Milan Knežević.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2019.

12:18

Antiruske sankcije koštale Crnu Goru preko dve milijarde evra
Foto: Depositphotos/xload

On podseća da je zvanična Podgorica uvela sankcije Rusiji 2014. godine, kao i da je Demokratski front još tada tvrdio da će najveću štetu od sankcija pretrpeti sama Crna Gora, a ne Rusija.

Knežević ističe da je Crna Gora 2006. doživela investicioni bum zahvaljujući ruskim investicijama i ruskim turistima.

"Statistički podaci su bili neumoljivi i govore da je svaki treći turista u Crnoj Gori iz Rusije, a svaka druga investicija takođe iz Ruske Federacije. Nakon što već pet godina Crna Gora sledi pogubnu politiku Evropske unije, a odnosi se na sankcije Rusiji, kasnije i na jednu naglašenu rusofobiju koja je svoju kulminaciju doživela optužbom za državni udar, da je Rusija sa svojim specijalnim agenturama i Demokratskim frontom učestvovala u rušenju ustavnog poretka ne bi li zaustavila učlanjenje CG u NATO, štete su nesagledive", kaže Knežević.

Prema procenama sagovornika Sputnjika, a bez detaljnije analize koja se odnosi na izvoz crnogorskih proizvoda na rusko tržište, ta šteta, kako tvrdi, sigurno premašuje dve milijarde evra.

„To najbolje govori kakvu je pogubnu spoljnu i ekonomsku politiku Crna Gora vodila u posljednjih pet godina, a odnosi se na Rusiju, kao i sama činjenica da je nedavno Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je Podgorica nebalansiranom politikom nanela veliku štetu i dovela nivo odnosa između Rusije i Crne Gore na najniži mogući novu u njihovoj, preko trista godina dugoj istoriji", podseća Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: