Gorenje do kraja iduće godine u Valjevu otvara novu fabriku

Kompanija Gorenje će do kraja sledeće godine otvoriti fabriku frižidera u Valjevu koja će postati centar za proizvodnju rashladnih uređaja u Evropi.

Region

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

16:00

Gorenje do kraja iduće godine u Valjevu otvara novu fabriku
Foto: EPA/RAINER JENSEN

To je najavljeno u fabrici Gorenja u Velenju.

Novinarima iz Srbije koji su posetili tu fabriku, direktor korporativnih komunikacija Gorenja Denis Oštir je kazao da je plan da se sadašnji kapacitet fabrike frižidera u Valjevu udvostruči, na 750.000 aparata godišnje.

Nova fabrika će, kako je rekao, u početku zaposliti 300 radnika, a kasnije će ih biti 1.000. "U Valjevu će se proizvoditi rashladni uređaji premium klase i po najsavremenijoj tehnologiji Gorenja i kineske kompanije Hisense koja je od prošle godine vlasnika Gorenja", rekao je Oštir.

Na pitanje da li bi moglo biti poblema u pronalaženju 1.000 radnika za fabriku u Valjevu, izvršna potpredsednica Gorenja Stanka Pejanović je kazala da je ta fabrika već krenula sa brendiranjem Gorenja kao dobrog poslodavca pa je prošle godine potpisala kolektivni ugovor sa radnicima koji predviđa veća prava od zakonom propisanih.

"Sa radnicima u Valjevu smo imali uvek dobar socijalni dijalog, a prošle godine smo potpisali krovni kolektivni ugovor kojim je regulisano usklađivanje plata sa rastom cena, a zatim su uvećana prava kada je reč o odmoru, regresu i bonusima za praznike", rekla je Pejanović.

Istakla je da je razgovarala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i da je dobila obećanje da će Vlada pomoći da se obezbedi dovoljan broj radnika, možda preko pomoći u rešavanju njihovog stambenog problema.

Gorenje je, kako je kazala Pejanović, dobilo subvencije za prvu fabriku u Valjevu i ako bude mogućnosti iskoristiće takvu pomoć i za novu fabriku koja će se graditi na parceli bivše fabrike TA peći Elind, takođe u Valjevu.

Pejanović je istakla da je Gorenje ovih dana preselilo u Srbiju i poslednju liniju za proizvodnju frižidera iz Velenja u Valjevo i zaposleno je oko 40 novih radnika.

Ona je rekla da je integracija Gorenja sa velikom svetskom kompanijom Hisense još u toku i da će to biti značajan korak u tehnološkom napretku u odnosu na konkureciju.

Najavila je da će se u Velenju graditi fabrika televizora kakve proizvodi Hisense, a koji će se zajedno sa mobilnim telefonima te kompanije prodavati u Srbiji preko prodajne mreže Gorenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: